14:16 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (871)
0 0 0
Βρείτε μας

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Ελλάδα κατηγορεί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ με επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου, με την οποία απαντά στην επιστολή της Ελλάδας που εστάλη στον κ. Γκουτέρες στις 14 Νοεμβρίου για τις έρευνες του Oruc Reis, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, το «Oruc Reis» πραγματοποιεί έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και «η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα με τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της στην περιοχή».

«Η επιλεκτική ερμηνεία της Ελλάδας στο Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με το ρόλο των νησιών στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η ταυτόχρονη παραμέληση της αρχής της ευθυδικίας ως θεμελιώδους κανόνα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων είναι ενδεικτικές της επιμονής της Ελλάδας να διατηρήσει τις μαξιμαλιστικές και υπερβολικές αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνοντας πάντως, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο χωρίς προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν.

«Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως περιγράφεται παραπάνω, η Τουρκία τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διμερή και πολυμερή φόρουμ και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνεται στην επιστολή.

Δείτε την επιστολή ΕΔΩ

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (871)
Tags:
Καστελλόριζο, Oruc Reis, Αντόνιο Γκουτέρες, Ανατολική Μεσόγειος, ΟΗΕ, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK