14:20 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (852)
0 0 0
Βρείτε μας

Η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis έληξε το βράδυ της Κυριακής και το ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας το «Oruc Reis» έπειτα από 49 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν ανανέωσε τη NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, που έληγε την Κυριακή.

Το «Oruc Reis» βγήκε από την περιοχή των ερευνών περί τις 21:00 την Κυριακή, πήρε πορεία επιστροφής στην Αττάλεια αφού προηγουμένως είχε φτάσει σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη.

Και όλα αυτά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Η Άγκυρα πάντως, δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την άσκηση «Μέδουσα», που θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι στις 24 Νοεμβρίου η Τουρκία εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για το Αιγαίο.

Οι NAVTEX, που εκδόθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, αφορούσαν τη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας, της Πάτμου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με τις τουρκικές NAVTEX, υπάρχει παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των συγκεκριμένων νησιών με βάση τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947.

Ενώ με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε την Κυριακή απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, τη Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Τήλο, τη Χάλκη και την Πάτμο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (852)
Tags:
έρευνες, υφαλοκρηπίδα, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, Oruc Reis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK