06:03 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400 εμφανίζεται η Τουρκία, παρά τις προτροπές της Ουάσινγκτον να απέχει από την αγορά των συγκεκριμένων συστημάτων αεράμυνας.

Ακόμη ένα «πακέτο» των αεροπορικών συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας S-400 ετοιμάζεται να αγοράσει η Άγκυρα. 

Ρωσικοί S-400
© Φωτογραφία : Τμήμα Πληροφοριών της Βαλτικής

Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της βιομηχανίας άμυνας της Τουρκίας, η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει δεύτερο «πακέτο» S-400 από τη Ρωσία σχετικά με την προϋπόθεση της μεταφοράς της αντίστοιχης τεχνολογίας.

«Δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο μέχρι τώρα, καθώς δεν έχουν επιβληθεί (από τις ΗΠΑ) πρόσθετες κυρώσεις. Εάν θέλαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε το δεύτερο πακέτο S-400 το συντομότερο δυνατόν ακόμα και σήμερα, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε κοινή παραγωγή και μεταφορά της τεχνολογίας».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως τα συστήματα S-400 «είναι έτοιμα προς χρήση και θα χρησιμοποιηθούν εάν προκύψει τέτοια ανάγκη».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων άμυνας S-400. Στη συνέχεια απέκλεισαν εντελώς την Άγκυρα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία στον τομέα της προμήθειας όπλων στο πλαίσιο της αγοράς των S-400. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσβούσογλου τόνισε πως η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από τις ΗΠΑ κατά της Άγκυρας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στη χώρα, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εξετάζει αντίποινα κατά της Ουάσινγκτον.

Όπως παρατήρησε, η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων προηγείται από το νομοσχέδιο Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), βάσει του οποίου αποφασίστηκαν οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον επί του θέματος είναι λανθασμένες τόσο νομικά όσο και πολιτικά, καθώς προσπαθούν να υπονομεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του.

Tags:
αντιαεροπορικά, Ρωσία, Άγκυρα, ΗΠΑ, Τουρκία, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK