11:35 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ευρώπη να εγκρίνει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από τους κόλπους της, κατά τη διάρκεια συνάντηση με ευρωπαίους πρέσβεις.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε πως ως μέλος της ΕΕ η Τουρκία θα δημιουργήσει μία «θετική ατζέντα» ώστε να επανέλθουν στη σωστή οδό οι σχέσεις των δύο πλευρών, με μία μακροπρόθεσμη προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όπως τόνισε, η αβεβαιότητα που προκάλεσε η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» μπορεί να επιλυθεί εάν η Τουρκία λάβει «τη θέση που της αρμόζει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξουν αλλαγές ως προς την τελωνειακή σύνδεση, αναφέροντας πως «πρέπει να ληφθούν υπόψιν» οι προκλήσεις των ημερών, όπως το μεταναστευτικό.

Αναφέρθηκε και στην «ισλαμοφοβία» σε χώρες της ΕΕ, εξηγώντας πως «δεν βάζει απλώς σε κίνδυνο τους 9 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη, αλλά ανοίγει μία μαύρη τρύπα στις ευρωπαϊκές αξίες».

Τι είπε για τις διερευνητικές με την Ελλάδα

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας που θα λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη την 25η Ιανουαρίου, ο Ερντογάν έκρινε πως θα αποτελέσουν «προάγγελο μίας νέας εποχής».

Ακόμη, αναφέρθηκε στις σχέσεις Άγκυρας - Παρισίων, ύστερα από μήνες έντασης - ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του ιδίου και του Γάλλο ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλουμε να σώσουμε τις σχέσεις μας με την Γαλλία από τις εντάσεις». 

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεγάλη Βρετανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK