16:53 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (873)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στράφηκε κατά της Ελλάδας σε συνέντευξή του σε τουρκικό περιοδικό του δημοσιογραφικού συνδέσμου KGK.

Επίθεση στην Ελλάδα ότι η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που πιστεύει, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η χώρα του συνεχίζει τις εκκλήσεις για διάλογο ενώ παράλληλα «προστατεύει τα δικαιώματά της». 

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό περιοδικό, αναφέρει πως η Τουρκία δεσμεύεται για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει θετικά βήματα.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας» σημειώνει και την κατηγορεί ότι «αυξάνει τις δραστηριότητες που κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρεται στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος πίεσαν για την επιβολή κυρώσεων, «όμως χάρη στην αποφασιστική και υπεύθυνη στάση ορισμένων χωρών, αυτή η ιδέα δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία». 

«Αυτό που αναμένουμε από την ΕΕ την προσεχή περίοδο, είναι ορισμένα μέλη αντί να υιοθετήσουν μια στάση με βάση τα στενά συμφέροντα, να δώσουν προτεραιότητα στα ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα υιοθετώντας μια στάση οραματισμού. Αναμένουμε ότι στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, θα υπάρξει διάλογος και πρόοδος στη δημιουργία θετικής ατζέντας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια» είπε.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στα Βαρώσια έκανε γνωστή την πρόθεση του ψευδοκράτους να ανοίξει ολόκληρη την πόλη. 

Ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη απογραφής για το περιφραγμένο μέρος της πόλης των Βαρωσίων από το 2019 και λαμβάνοντας υπόψη αυτήν τη μελέτη, το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνονται σεβαστά». Όπως είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ «μετά το άνοιγμα της πόλης τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης».

Ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

«Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Οι Ελληνοκύπριοι και η διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος» ανέφερε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό τον λόγο θα «αποτελούσε ψευδαίσθηση το να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (873)
Tags:
Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK