11:31 01 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (906)
0 30
Βρείτε μας

«Η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία» είχε δηλώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Με σκληρή γλώσσα απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ επανέφερε τις αιτιάσεις περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Παράλληλα, ο Ακσόι χαρακτηρίζει κωμικοτραγικό το γεγονός ότι η Αθήνα επικρίνει την Άγκυρα για την ελληνική μειονότητα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση για την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας, την οποία αποκαλεί «τουρκική».

Επικρίνει επίσης τη χώρα μας για το γεγονός ότι κλείνουν σχολεία στη Θράκη την ώρα το τουρκικό κράτος «άνοιξε σχολείο στην Πρίγκηπο για χάρη τεσσάρων Ελληνορθοδόξων μαθητών», ενώ καλεί τον κ. Δένδια να κοιτάξει πρώτα το «σπίτι» του πριν μιλήσει για την Τουρκία.

«Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, αφού γίνεται λόγος για «πολλά εποικοδομητικά βήματα» που έχουν γίνει για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας «σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καμία πρόοδος όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και «βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας», αλλά οπισθοδρόμηση.

«Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τα μαντράσα (αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για οποιοδήποτε ίδρυμα μόρφωσης) στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο ο όρος "Τούρκος", αλλά και η λέξη "μειονότητα" δεν είναι ανεκτή στην Ελλάδα» αναφέρει.

Ακολούθως, ο Ακσόι υποστηρίζει ότι ύστερα από τα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών μας άνοιξε σχολείο στην Πρίγκηπο για τέσσερις μαθητές, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη.

«Η μείωση του αριθμού των σχολείων μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο αποκαλυπτικός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Πριν κάνει τόσο άσχημες δηλώσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα την είσοδο του σπιτιού του» σημειώνεται.

Καταλήγοντας, καλεί την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, «ερχόμενη σε διάλογο με τους ομογενείς μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας, απευθύνοντας χαιρετισμό στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων, είχε δηλώσει:

«Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (906)
Tags:
Χαμί Ακσόι, μειονότητα, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK