14:24 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Ποια είναι η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην είδηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Το βράδυ της Τετάρτης η ελληνική Βουλή επικύρωσε με 284 «ναι» το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, στο άκουσμα αυτής της είδησης ήρθε με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι τόνισε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος καταλήγουν στα νότια της Πελοποννήσου και «σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το Αιγαίο Πέλαγος».

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε πως η Άγκυρα «έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος», όπου επικρατούν «ειδικές γεωγραφικές συνθήκες».

«Είναι γνωστό» πρόσθεσε «ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζεται η ελευθερία ναυσιπλοΐας και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών».

Μάλιστα, διεμήνυσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία δεν αλλάζει αυτήν τη στάση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική τη σημερινή ημέρα, διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. 

Tags:
casus belli, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολικό Αιγαίο, Αιγαίο, Ιταλία, Ιόνιο, αιγιαλίτιδα ζώνη, χωρικά ύδατα, ελληνοτουρκικά, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK