21:21 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (905)
0 22
Βρείτε μας

Αναλυτικό δημοσίευμα του Reuters αναφοριά με την επικείμενη έναρξη των διευρευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Σε τι προσβλέπει η Άγκυρα και ποιος είναι ο ρόλος της Γαλλίας.

Αναλυτικό δημοσίευμα του Reuters για την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «βλέπει» ελπίδες της Άγκυρας να βελτιώσει το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων θα είναι δύσκολη, αλλά η Τουρκία φαίνεται να βάζει στον «πάγο» τις έρευνές της αλλά και τις καταγγελίες για τη στάση της Ένωσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Αθήνα και Άγκυρα έχουν εκφράσει την θέλησή τους να βελτιωθούν οι διμερείς θέσεις, ωστόσο οι χρόνιες διαφωνίες περί προσφυγικού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρικά ύδατα και το Κυπριακό, κάνει μία πιθανή συμφωνία να μοιάζει μακρινή

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων για «το παράθυρο ευκαιρίας» που βλέπει, ωστόσο, τόνισε, πως η Άγκυρα πρέπει να «εγκαταλείψει τη γραμμή των συγκρούσεων» και να αναζητήσει τον διάλογο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Ένωση για «στρατηγική τυφλότητα» έναντι της χώρας του, ζήτησε από τον Ευρωπαίο πρέσβη τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Διπλωμάτες τονίζουν την ανάγκη μίας αλλαγής τόνου και απόσυρση των τουρκικών πλοίων, ώστε να καταστεί δυνατή μία αλλαγή σελίδας στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ένωση και να σταματήσει η συζήτηση για πιθανές κυρώσεις, οι οποίες θα συζητηθούν τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σημείωσε πως απαιτείται μία «κίνηση» που θα μας απομακρύνει από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. «Θα χρειαστεί μία σημαντική κίνηση από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά, αλλά δήλωσε απαισιόδοξος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει μία «θετική ατμόσφαιρα».

Οικονομικές επιπτώσεις

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
© Φωτογραφία : Τουρκική Προεδρία
Η προσπάθεια του Ερντογάν να χτίσει νέες γέφυρες με την ΕΕ, έρχονται με φόντο τις οικονομικές δυστοκίες της χώρας. Ενώ η πανδημία έχει βάλει στον «πάγο» την ανάπτυξη, οι διεθνείς εντάσεις έπαιξαν και αυτές τον δικό τους ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας του, ύστερα από τις συνεχείς επικρίσεις της Δύσης που βλέπουν την Τουρκία να απομακρύνεται από την δημοκρατική οδό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλούς ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πολλές είναι οι εκκλήσεις για απελευθέρωση κρατουμένων, όπως ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς και ο Οσμάν Καβαλά.

Ο Ερντογάν δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια τα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά έχει αποκλείσει την απελευθέρωση των προαναφερθέντων.

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγέν έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα γίνουν, πράγματι, κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μηδενική αφέλεια»

Πριν από την έναρξη των διερευνητικών, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως μοναδικό ζήτημα στην ατζέντα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τη Βουλή πως η Αθήνα δεν θα συμμετάσχει σε καμία συζήτηση σχετικά με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, ενώ διαβεβαίωσε πως -παρότι προσέρχεται στις συζητήσεις με αισιοδοξία- είναι «μηδενική η αφέλεια». 

Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Γαλλία. Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει επικρίνει – σε πολλές περιπτώσεις – την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη αλλά και τις κινήσεις στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, κατηγόρησε τον Μακρόν για αντι-ισλαμική ατζέντα, ενώ αμφισβήτησε και την ψυχική του υγεία.

Η Τουρκία έχει ορίσει νέο απεσταλμένο στο Παρίσι έναν πρώην συμμαθητή του Μακρόν, ο οποίος ενημέρωσε για τις επαφές που υπάρχουν μεταξύ των δύο Προέδρων.

Αλλά, γαλλική διπλωματική πηγή τόνισε πως είναι νωρίς ακόμη για να πιστέψουμε ότι η Άγκυρα έχει αλλάξει τη στάση της. Το Παρίσι μπορεί να εργαστεί με τους συνεργάτες του για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μέχρι να δείξει η Άγκυρα ότι εννοεί αυτά που λέει.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (905)
Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Γαλλία, διερευνητικές επαφές, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK