15:17 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (914)
0 10
Βρείτε μας

«Παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο» Τουρκίας – ΕΕ βλέπει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Παράθυρο ευκαιρίας για έναν ανανεωμένο διάλογο» Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από το ταραγμένο 2020. 

«Πιστεύουμε πως ένας ειλικρινής διάλογος Τουρκίας – ΕΕ μπορεί να φέρει πραγματικές αλλαγές σε κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του προσφυγικού, του εμπορίου, της ενέργειας, της ασφάλειας, της άμυνας αλλά και όσον αφορά στη Συρία, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο» είπε ο Τσαβούσογλου, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Χαρακτήρισε το περασμένο έτος δύσκολο, αναφέροντας πως «έβαλε σε δοκιμασία τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».

Ωστόσο, είπε πως η ΕΕ «έτεινε χείρα στην Τουρκία κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα απάντησε «θετικά» στην κίνηση αυτή.

Επεσήμανε την ανάγκη εκμετάλλευσης αυτής της νέας ευκαιρίας για εποικοδομητικό διάλογο, ενώ σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «αποφασίστηκε να εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη για σταθερά βήματα με χρονοδιάγραμμα». 

Επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Άγκυρας για «μία πραγματική συνεργασία ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη» και υπογράμμισε τη «δέσμευση» της χώρας του όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αναφέρθηκε στην επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα αλλά και τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία. Τέλος, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Τουρκίας να συζητήσει το Κυπριακό κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη.  

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (914)
Tags:
Κυπριακό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK