03:13 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Δημοσιογράφοι, αναλυτές, ερευνητές και Ρωμιοί από την Τουρκία που παρακολουθούν από τη Δευτέρα την πρωτοφανή εξέγερση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναλύουν στο Sputnik τις εξελίξεις.

Στο πόδι βρίσκεται, στην κυριολεξία, η φοιτητική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, αποφασισμένη «να μην κατεβάσει τα μάτια», όπως δηλώνει το γνωστό hashtag που έχει κατακλείσει τη γειτονική χώρα (ως αντίδραση στην αστυνομική διαταγή να χαμηλώσουν οι φοιτητές τα μάτια), αμέσως μετά τον διορισμό νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi), από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ουδεμία σχέση έχει με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Μοναδικό προσόν του κυρίου Μελίχ Μπουλού είναι το ότι υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2015» μας εξηγεί η Τουρκάλα δημοσιογράφος Μ. Αρκάν που αυτή την ώρα ετοιμάζει ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι η σημερινή αναστάτωση στη χώρα της, είναι «το αποτέλεσμα της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018» οπότε ο Τούρκος Πρόεδρος «απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων κατά το δοκούν, χωρίς να πρέπει να πληροί κάποια βασικά κριτήρια».

Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη μετά από το Γκεζί

«Είναι οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που είχαμε στην Πόλη μετά από το Γκεζί. Ήταν αναμενόμενο» σχολιάζει η Ρωμιά Ελένη Νικολάου, από το Τζιχάνγκιρ, προσθέτοντας ότι οι κινητοποιήσεις, ο παλμός και η δυναμική των διαμαρτυριών, παρόλη την καταστολή, δίνουν την εντύπωση ενός νέου πάρκου Γκεζί κινήματος (σ.σ. μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν, το 2013).

«Έχει κινητοποιηθεί η κοινωνία της πόλης, όπως γινόταν στο Πολυτεχνείο επί Χούντας στην Ελλάδα. Ο κόσμος πηγαίνει στα παιδιά κουβέρτες και φαγητό για να συνεχίσει τον αγώνα. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη κι ο CEO της αλυσίδας για διαδικτυακές παραγγελίες φαγητού «yemeksepeti» πήγε στο πανεπιστήμιο και είπε στους φοιτητές πως θα τους τροφοδοτεί με φαγητό για όσο θέλουν. Παρόλο που καθημερινά γίνονται 100-150 συλλήψεις παιδιών» προσθέτει η ίδια.

Έχει προοπτικές το κίνημα που ξεπήδησε κι ο Τούρκος Πρόεδρος το εμφανίζει ως μια αποκοτιά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αποσιωπώντας ότι αυτή αποτελεί μειοψηφία εντός του; «Θα το καταπνίξει άνετα. Ακόμη και αν αντέξει έξι μήνες» απαντά η γέννημα-θρέμμα της Κωνσταντινούπολης κα Νικολάου.

«Υπάρχουν 203 πανεπιστήμια (130 κρατικά και 73 "ιδιωτικά", σε εισαγωγικά γιατί έχουν ένα ιδιότυπο καθεστώς, λέγονται βακούφια) και ωστόσο δεν είδαμε κανένα άλλο να έχει δείξει κάποια, οποιαδήποτε μορφή αλληλεγγύης στο Μπογάζιτσι Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου» διευκρινίζει η ηλικιωμένη Ρωμιά, η οποία δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό των πρυτάνεων που έχει διορίσει ως τώρα αυθαίρετα ο Ερντογάν, αλλά πάντως «σίγουρα έχει διορίσει 37 πρυτάνεις που είναι θεολόγοι! Σκεφτείτε στο Πολυτεχνείο της Μαύρης Θάλασσας να είναι πρύτανης ένας θεολόγος!» μας παρακινεί σαρκάζοντας.

«Δεν έχει μέλλον η εξέγερση των φοιτητών»

Για τον Τούρκο αναλυτή Αχμέτ Τσανκίζ «ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζει επί τούτου τις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ως "υπόθεση των ΛΟΑΤΚΙ", κάτι που όμως δεν είναι» τονίζει.

«Αλλά ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να έχει μέλλον αυτή η αντίσταση» προεξοφλεί. «Μην το συγκρίνετε με το πάρκο Γκεζί που εξαπλώθηκε ραγδαία. Κι αυτό όμως ηττήθηκε τελικά. Θα δείτε πόσο εύκολα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ο Ερντογάν θα τις περιθωριοποιήσει στο τέλος ως μια υπόθεση αποκλειστικά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Δεν έχει μέλλον η εξέγερση των φοιτητών» συνοψίζει.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, οπότε 159 φοιτητές αρνήθηκαν να τερματίσουν διαδήλωση μπροστά από την πανεπιστημιούπολη και περικύκλωσαν το πρυτανείο, με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρύτανη που διόρισε ο Τούρκος Πρόεδρος. Αμέσως συνελήφθησαν, ενώ προηγουμένως είχαν προσαχθεί δεκάδες φοιτητές.

«Αυτή τη φορά το κλίμα είναι διαφορετικό από την εποχή του πάρκου Γκεζί. Γιατί και οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ δεν υποστηρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης του πρύτανη. Το 73% των πολιτών, βάσει γκάλοπ, προκρίνουν δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών» μας τονίζει ο Τζαν Γιουκσέλ, μέλος του ρεπουμπλικανικού CHP. «Είναι και οι σκηνές άγριας βίας σε βάρος των ειρηνικά διαμαρτυρόμενων παιδιών που βλέπουν και επηρεάζει την κοινή γνώμη. Κανείς δεν θέλει τελικά να μετάσχει στο παιχνίδι του Ερντογάν» προσθέτει.

Ευκαιρία να αυξήσει τη δημοτικότητά του ο Ερντογάν

«Φοβάμαι ότι η κλιμάκωση των φοιτητικών διαμαρτυριών λειτουργεί υπέρ του Ερντογάν τελικά» σχολιάζει ο Τούρκος ερευνητής Τζεμ Τσεντουράν, που είχε μετάσχει ενεργά στις κινητοποιήσεις του Γκεζί Παρκ.

«Δεν θεωρώ δηλαδή ότι ανησυχεί για κάτι, παρόλο που η αντιπολίτευση προσπαθεί να κεφαλοποιήσει υπέρ της όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος να είναι και χαρούμενος που του δίνεται η ευκαιρία να ανεβάσει τη δημοτικότητά του και να επαναπροσεγγίσει τους χαμένους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που έχασε μέσα στην κρίση, εμφανίζοντας εαυτόν ως εγγυητή της κανονικότητας, της τάξης και της ηρεμίας» καταλήγει.

Tags:
φοιτητές, διαδηλώσεις, διαδήλωση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK