09:02 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το 2017, μετά από δημοψήφισμα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ενισχύσει τις εξουσίες του αλλάζοντας το σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρική αντί για κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής όλων των πολιτικών κομμάτων στη διαδικασία αλλαγής του νέου Συντάγματος.

Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει έρθει η ώρα για νέο σύνταγμα στη χώρα. Η πρωτοβουλία έχει ήδη τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου, του Κόμματος των Εθνικιστών, με τον πρόεδρό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εγκρίνει την πρόταση. 

«Τασσόμαστε υπέρ της συμμετοχής όλων των πολιτικών κομμάτων στη σύνταξη νέου Συντάγματος και είμαστε έτοιμοι για πλήρη ειλικρίνεια. Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους ερευνητές, τα πανεπιστήμια, τις ΜΚΟ και τα δημόσια πρόσωπα. Ας προετοιμάσουμε και ας αρχίσουμε να συζητούμε προτάσεις για το Σύνταγμα εντός του έτους» ανέφερε ο Ερντογάν, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν πρέπει να γίνει βεβιασμένα και να συμπεριλάβει απόψεις από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

«Στο άμεσο μέλλον, η τουρκική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος θα επιτρέψει την περιγραφή ενός συνολικού πλαισίου για το νέο σύνταγμα» πρόσθεσε.

Η Τουρκία είχε διεξαγάγει το 2017 δημοψήφισμα για συνταγματικές τροποποιήσεις οι οποίες επέτρεψαν στον Ερντογάν να ενισχύσει τις δυνάμεις του αλλάζοντας το σύστημα διακυβέρνησης από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία.

Tags:
Σύνταγμα, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK