13:28 06 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας αναφέρθηκε, το Σάββατο (20/02), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας πως τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών υπερτερούν των διαφωνιών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστεύει ότι «κοινά συμφέροντα» με τις ΗΠΑ υπερισχύουν των διαφωνιών μεταξύ των δύο εθνών, όπως δήλωσε ο ίδιος το Σάββατο (20/02). 

Χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν δήλωσε σε εκδήλωση για τον νέο τηλεοπτικό σταθμό TASC TV:

«Ως Τουρκία πιστεύουμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με τις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά πολύ τις διαφορές στις απόψεις μας. Η Άγκυρα θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον μέσω μακροπρόθεσμης προοπτικής σε μια βάση win-win».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας συμπλήρωσε:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της με τρόπο άξιο των συμμαχικών και στρατηγικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Εντούτοις, ο ίδιος παραδέχθηκε πως, πρόσφατα, οι σχέσεις των δύο χωρών «δοκιμάστηκαν σοβαρά».

Ακόμα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Άγκυρα προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσινγκτον για να ασκήσει πιέσεις για την επιστροφή της στο πρόγραμμα F-35, μετά την αποπομπή της από αυτό εξαιτίας των ρωσικών S-400.

Η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Άγκυρα να διαθέσει το σύστημα των S-400, το οποίο θεωρεί απειλή για το πρόγραμμα των F-35, καθώς και για άλλα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις προηγμένες δυνατότητες των αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Αντιθέτως, η Άγκυρα δήλωσε ότι το σύστημα των S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα υπονομεύσει την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Πάντως, ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του για την αγορά των S-400 δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν σέβεται έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK