04:30 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ΥΠΟΙΚ θα στείλει e-mail σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους που δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή της αίτησης προκειμένου να λάβουν ρύθμιση και να προστατεύσουν την α' κατοικία τους.

Για τράπεζες που δεν προχωρούν σε ευνοϊκή ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια του νόμου έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κυρία Χαρ. Απαλαγάκη αναφέρει: «υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση».

Μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες.

Στην ίδια επιστολή ο υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης). Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες)».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει e-mail σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους που δεν προχώρησαν σε οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους.

Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Στην επιστολή, ο υπουργός κάνει λόγο για αναφορές από φορείς ότι «τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό».

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Τι αλλάζει με την νέα ΚΥΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σχέδιο «Ηρακλής»: Αστερίσκοι από την ΕΚΤ – Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση στη Βουλή

Tags:
πρώτη κατοικία, κόκκινα δάνεια, δάνεια, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δανειολήπτες, τράπεζες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK