08:49 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1776)
0 0 0
Βρείτε μας

Φήμες για capital controls στην Ελλάδα έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους στον απόηχο των αλλαγών που ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

Την οργή του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν σήμερα για capital controls εν μέσω της κρίσης με τον κορονοϊό.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρόκειται για «ανεύθυνες φήμες» με στόχο να πληγεί η χώρα εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

«Ανεύθυνες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες ανακοινώσεις περί επιβολής capital controls κατά τον τρόπο που ακούστηκαν σήμερα, αποτελούν πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν και να πλήξουν πραγματικά τη χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται, καθώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως σταθερό - ίσως και από τα πλέον σταθερά σήμερα στην Ευρώπη», δήλωσε.

Πώς προέκυψαν οι φήμες για capital controls

Οι φήμες για νέα capital controls στην Ελλάδα ήρθαν στον απόηχο αλλαγών που ανακοίνωσαν σήμερα οι τράπεζες για καταθέσεις και αναλήψεις.

Συγκριμένα, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Τρίτη, 24 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιούνται στα γκισέ των καταστημάτων οι εξής συναλλαγές:

  • Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ
  • Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
  • Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο
  • Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων

Με τις αλλαγές αυτές και ιδιαίτερα με τους περιορισμούς στις καταθέσεις και αναλήψεις, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για λύση τύπου «capital controls».

Ωστόσο, η σχετική φημολογία διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον κ. Γεωργιάδη.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1776)
Tags:
κορονοϊός, Ελλάδα, Άδωνις Γεωργιάδης, capital controls
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK