06:14 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο οίκος Moody's προβλέπει εξασθένιση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η έξαρση του κορονοϊού οδήγησε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's να αναθεωρήσει σε σταθερή από θετική την προοπτική για τα τραπεζικά συστήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο οίκος αναμένει οι οικονομίες και των δύο χωρών θα συρρικνωθούν φέτος, καθώς η έξαρση του κορονοϊού περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ τοποθετεί την ανάπτυξη σε ανάπτυξη το 2021. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για τις ελληνικές τράπεζες, η κερδοφορία θα εξασθενίσει και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% των συνολικών δανείων στο τέλος του 2019. 

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση εκτιμά ότι:

«Περιλαμβάνουν την παροχή πρόσθετης ρευστότητας και διευκολύνσεων για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων, τα οποία θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση της δημιουργίας νέων NPEs, όπως θα βοηθήσει και η παράταση των περιόδων αποπληρωμής για τους ευάλωτους πελάτες των τραπεζών».

Επισημαίνει το πλήγμα που θα υποστεί ο τουριστικός τομέας από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και σημειώνει ότι στον τουριστικό τομέα αντιστοιχεί περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

«Ταυτόχρονα, μία μεγάλη μείωση της εγχώριας ζήτησης θα επιβαρύνει τους κλάδους των μεταφορών και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, του εμπορίου και της μεταποίησης. Αν και οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία, δεν είναι πιθανή μία σημαντική διόρθωση, δεδομένης της μεγάλης μείωσής τους από το 2010 έως το 2017» αναφέρει ο οίκος.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, οικονομία, τράπεζες, Moody's
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK