06:49 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
Videoclub

Πολιορκία του Λένινγκραντ: Η πιο αιματηρή πολιορκία στην ιστορία της ανθρωπότητας

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Η πολιορκία του Λένινγκραντ, η οποία αποτελεί τμήμα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διήρκησε 872 ημέρες και κόστισε τη ζωή σε 1.500.000 ανθρώπους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941 οι ναζιστικές δυνάμεις πολιορκούν το νότιο τμήμα της ρωσικής πόλης Λένινγκραντ, σημερινή Αγία Πετρούπολη, προκαλώντας έτσι τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ από τις υπόλοιπες πόλεις και τους κύριους οδικούς άξονες, καθιστώντας αδύνατο τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα και πολεμοφόδια. Ο χειμώνας που ξεκινούσε, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους —30 βαθμούς, έκανε τις συνθήκες διαβίωσης πολύ δύσκολες, λόγω της έλλειψης τροφίμων και καυσίμων. Παρολαυτά, οι κάτοικοι κράτησαν σθεναρή αντίσταση υπό την ηγεσία του στρατηγού Γκεόργκι Ζούκοφ.

Η πολιορκία διήρκησε 872 ημέρες. Σχεδόν 1.500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς και την πείνα. Οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας έριξαν περίπου 150.000 βόμβες στη πόλη προκαλώντας μεγάλες εκρήξεις και πυρκαγιές. 

Η πολιορκία του Λένινγκραντ, γνωστή και ως η πολιορκία των 900 ημερών, χαρακτηρίζεται ως η πιο αιματηρή πολιορκία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το 1965 απονεμήθηκε στο Λένινγκραντ ο τίτλος της «ηρωικής πόλης».

Tags:
πολιορκία, πείνα, πόλεμος, βίντεο, θάνατος, βόμβα, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Λένινγκραντ, Αγία Πετρούπολη, Γερμανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK