19:57 18 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Videoclub

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Αποτέλεσε επικεφαλής του διαστημικού ερευνητικού προγράμματος για τη Σελήνη. Υπό την ηγεσία του εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης και πραγματοποιήθηκε η αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, Γιούρι Γκαγκάριν.

Στις 12 Ιανουαρίου 1907, γεννήθηκε ο Σεργκέι Κορολιόφ, που θεωρείται ο θεμελιωτής του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.

Κατά το διάστημα του Μεσοπολέμου συμμετείχε σε ερασιτεχνικές ομάδες που εφάρμοζαν κάμερες σε πυραύλους και τους εκτόξευαν ψηλά πάνω από την ατμόσφαιρα και κινηματογραφούσαν τη Γη από ύψος περίπου 20 μιλίων. 

Το 1938, ο Κορολιόφ κατηγορήθηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια εξορία στα στρατόπεδα Γκουλάγκ στην περιοχή Κολιμά. Εκεί έκανε τους υπολογισμούς για την ανάπτυξη του πρώτου του πυραύλου.

Έξι χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε με διαταγή του Στάλιν

Ο Σεργκέι Κορολιόφ ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα βασικά διαστημικά επιτεύγματα των Σοβιετικών στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Από το 1959 ήταν επικεφαλής του διαστημικού ερευνητικού προγράμματος για τη Σελήνη όπου υπό την ηγεσία του εκτοξεύτηκε ο Σπούτνικ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης και πραγματοποιήθηκε η αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, Γιούρι Γκαγκάριν.

Ο Κορολιόφ έκανε τολμηρά όνειρα, που αφορούσαν την κατάκτηση του διαστήματος. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το ταξίδι στον Άρη.

Τα δικής του σχεδίασης σκάφη R7 και Σογιούζ χρησιμοποιούνται ακόμα, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη τους πτήση. 

Η ταυτότητά του Κορολιόφ παρέμεινε κρατικό μυστικό μέχρι τον θάνατό του Η προσφορά του αναγνωρίστηκε δημόσια αφού έφυγε από τη ζωή.

Tags:
Κορολιόφ, τεχνητός δορυφόρος, βίντεο, διάστημα, Σοβιετική Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK