Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1943, έληξε η μάχη του Στάλινγκραντ, με τη νίκη των σοβιετικών εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων, σηματοδοτώντας την αλλαγή στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διήρκεσε περίπου 200 ημέρες και νύχτες και θεωρείται η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500.000 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους.
Το Στάλινγκραντ θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας περιοχή για πολλούς λόγους.
Ο Χίτλερ ήθελε να καταλάβει την πόλη με κάθε τρόπο, καθώς ήταν βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή του ποταμού Βόλγα, ενώ επίσης άνοιγε τον δρόμο στις πετρελαιοφόρες πηγές του Καυκάσου.
Επιπλέον, η κατάληψη του Στάλινγκραντ θα ήταν και μία νίκη γοήτρου καθώς η πόλη έφερε το όνομα του Στάλιν.
Από την πλευρά του ο Στάλιν είχε διατάξει την υπεράσπιση της πόλης γι’ αυτούς τους λόγους «πάση θυσία».
Η πρώτη φάση της γερμανικής επίθεσης ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου 1942, όπου η 6η Στρατιά απώθησε τις σοβιετικές δυνάμεις στον ποταμό Ντον.
Η Μάχη του Στάλινγκραντ άρχισε στις 23 Αυγούστου 1942 με καταιγιστικό βομβαρδισμό από την «Λουφτβάφε». Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα το 80% της κτιριακής υποδομής της πόλης καταστράφηκε και μέχρι τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.
Ωστόσο, στις 19 Νοεμβρίου, οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση «Ουρανός» και περικύκλωσαν 250.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς μέσα σε μια περιοχή λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Λίγες ημέρες μετά, μια δεύτερη επιχείρηση, με την ονομασία «Κρόνος» εξαπολύθηκε εναντίον της Ομάδας Στρατιών Α που είχε βάση τον Καύκασο.
Οι Γερμανοί είχαν εγκλωβιστεί. Παρά τις εντολές του Χίτλερ να μην παραδοθούν, στις 2 Φεβρουαρίου 1943 ο στρατάρχης Φον Πάουλους, μη έχοντας άλλη επιλογή, παραδόθηκε στους Σοβιετικούς, λήγοντας την μάχη του Στάλινγκραντ.
Η μάχη έδωσε την υπεροχή στον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος την κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)