08:36 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Videoclub

Ο άνθρωπος που «κατασκευάζει» τον ήχο της μουσικής

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
Ιωάννα Σπανού
0 40

Όλα τα μπουζούκια βγάζουν τον ίδιο ήχο; Υπάρχει άραγε κάποιο μυστικό για τη κατασκευή του τέλειου μπουζουκιού; Ο Χρήστος Σπουρδαλάκης εξασκεί το επάγγελμα του οργανοποιού εδώ και 40 χρόνια και μας αποκαλύπτει τα μυστικά αυτής της σύνθετης τέχνης.

Καθώς ανηφορίζαμε για τον Προφήτη Ηλία στον Πειραιά, ήχοι μπουζουκιού και λαϊκά τραγούδια ακούστηκαν από την οδό Νεωρείων. Τα όμορφα αυτά ακούσματα προέρχονταν από το οργανοποιείο μουσικών οργάνων Neorion, του κ. Χρήστου Σπουρδαλάκη. 

«Η οργανοποιία κατασκευάζει το δομικό υλικό της μουσικής, δηλαδή κατασκευάζει τους ήχους», μας λέει ο κ. Χρήστος, ο οποίος ασχολείται με την οργανοποιία εδώ και 40 χρόνια. Στο οργανοποιείο του θα βρούμε μουσικά όργανα της οικογένειας «του λαού», δηλαδή μπαγλαμάδες, τζουράδες, μπουζούκια, καθώς και μαντολίνα και κιθάρες.

Η οργανοποιία αποτελεί μια πολύ ειδική, εφαρμοσμένη τέχνη, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σύνθετη διαδικασία. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο τα πάντα ξεκινούν από την επιλογή του είδους του ξύλου, για την κατασκευή του ηχείου, το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα, το σκάφος και το καπάκι. Για τη συγκόλληση χρησιμοποιούν φυσική, ζωική κόλλα, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο για τη βιωσιμότητα και τον ήχο του οργάνου. Στη συνέχεια, ακολουθεί το μάνικο, πάνω στο οποίο παίζει ο μουσικός και στο τέλος, προστίθενται τα κλειδιά και οι χορδές μαζί με το βερνίκι. 

Στο εργαστήριο Neorion θα βρούμε μπουζούκια φτιαγμένα από ξύλο καρυδιάς, ινδικό παλίσανδρο, μπερναμπούκο, αλλά και από βραζιλιάνικο παλίσανδρο. Το τελευταίο αυτό είδος ξύλου ανήκει στα πιο πολύτιμα είδη σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι θεωρείται μνημείο της φύσης και προστατευόμενο είδος.

Ο κ. Χρήστος τονίζει πως στην οργανοποιία συναντάμε φαινόμενα ακουστικής φυσικής, τα οποία συνδέονται με χαοτικό τρόπο και γι’ αυτό, δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος για την τέλεια κατασκευή. Για ένα καλό μπουζούκι απαιτείται η σύμπραξη μαθηματικών μεθόδων και εμπειρίας και όπως σε όλα τα αισθητικά μέσα, έτσι και στο μπουζούκι, η αναζήτηση νέων μεθόδων και τεχνικών είναι ατελείωτη. «Το 2019 είναι το 40ο έτος που κάνω αυτή τη δουλειά και αισθάνομαι πολύ πιο μαθητής από ότι παλιά για την ουσία της δουλειάς μου», κλείνει ο κ. Χρήστος.

Tags:
οργανοποιείο, μπουζούκι, κατασκευή, βίντεο, μουσική, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK