Videoclub

Cacao rocks, ο καλλιτέχνης που πέρασε από το γκραφίτι στον καμβά και ζωγραφίζει μόνο με 5 χρώματα

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ξεκίνησε ως καλλιτέχνης του δρόμου κάνοντας γκραφίτι στους δρόμους της Αθήνας με το ψευδώνυμο cacao rocks. Πλέον ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική, παρουσιάζοντας στο κοινό το δικό του ξεχωριστό στυλ.

Περπατώντας στους δρόμους του Ψυρρή, ανάμεσα στα ταβερνάκια και στους καφενέδες, είναι αδύνατο να μη παρατηρήσει κανείς ιδιαίτερα και περίτεχνα γκραφίτι. Παντού φράσεις, σκίτσα, σχέδια, όπου κι αν γυρίσουμε το βλέμμα μας ένας καλλιτέχνης του δρόμου διηγείται μια ιστορία. Σε ένα από αυτά τα στενά συναντήσαμε και τον Ιάσονα, γνωστό στους περισσότερους ως cacao rocks.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά μέσα στο στούντιο του στο Ψυρρή είδαμε πίνακες που παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα, στον κυκλαδικό πολιτισμό και αρχιτεκτονική, αλλά και πιο σύγχρονες εικόνες, όπως έναν πίνακα με το επιβλητικό κτίριο που στεγάζει το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα. Σε μια άλλη γωνιά, έναν πίνακα με δύο ανθρώπους να χορεύουν με τα χέρια ψηλά, οι οποίοι, όπως μας εξομολογήθηκε ο Ιάσονας, είναι ο Παυλίδης και ο Αγγελάκας σε μια επίσκεψή τους στο στούντιο του, ενώ σε έναν άλλο τοίχο βλέπουμε πορτρέτα του Καστοριάδη, της Μούσχουρη και του Σαββόπουλου.

Από πάντα αυτό που άρεσε στον Ιάσονα ήταν να ζωγραφίζει και να πειραματίζεται με νέα πράγματα. Street art ξεκίνησε να κάνει το 1999, τα τελευταία όμως πέντε χρόνια ασχολείται κυρίως με τη ζωγραφική, φτιάχνοντας έργα σε καμβάδες. Το 2014 μετακόμισε στη Γερμανία με σκοπό να βρει έμπνευση μέσα από νέες εμπειρίες και παραστάσεις. Μέχρι τότε το στυλ και τα σκίτσα του ήταν επηρεασμένα από καρτούν και κόμικς που είχε δει και διαβάσει. Εκείνο το διάστημα, συνειδητοποίησε πως τα περισσότερα ερεθίσματα στη καθημερινότητά μας προέρχονται από οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών, κινητών κάτι το οποίο συνέβαινε και στη ζωγραφική του.

Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση, θέλησε να κάνει μια αλλαγή στα έργα του και έτσι ανέτρεξε σε παλιές μνήμες και εμπειρίες που είχε ως παιδί, από εκδρομές με τους γονείς του σε διάφορες ελληνικές πόλεις και αρχαιολογικά μουσεία. Αυτό που ήθελε, ήταν να εστιάσει σε εμπειρίες και καταστάσεις που είχε ζήσει ο ίδιος και να ζωγραφίζει πράγματα που είχε δει με τα μάτια του και όχι εικόνες που φανταζόταν. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την νοσταλγία για την Ελλάδα, ήταν οι αιτίες που τον ώθησαν να υιοθετήσει το ελληνικό στοιχείο που κυριαρχεί στα έργα του χρησιμοποιώντας σχέδια και χρώματα, τα οποία παραπέμπουν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στην αρχιτεκτονική. «Άρχισα να μελετάω την ελληνική τέχνη από την αρχαιότητα στο σήμερα, πήρα όσα στοιχεία μου άρεσαν και τα συνδύασα με το γκραφίτι και το street art»», λέει ο Ιάσονας. Αναφέρει πως η στροφή και η έμφαση στο ελληνικό στοιχείο δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου είδους πατριωτισμού, απλά ο ίδιος για τα δικά του γούστα το βρίσκει περισσότερο αυθεντικό και νιώθει πως κάτι τέτοιο έλειπε από τη δική του γενιά. 

Ο Ιάσονας βλέπει την τέχνη σαν μια πρόκληση, μέσα από την οποία του αρέσει να πειραματίζεται, να δοκιμάζει και να ανακαλύπτει νέα πράγματα. «Η τέχνη είναι σαν σκυταλοδρομία. Ο ένας παίρνει την σκυτάλη από τον προηγούμενο και τρέχει να την παραδώσει στον επόμενο, δηλαδή στο μέλλον», λέει ο ζωγράφος. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει μια έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως εγκαταστάσεις με εικόνες, αντικείμενα και όχι τόσο πίνακες, ενώ προσθέτει πως του αρέσει πολύ να συνεργάζεται με καλλιτέχνες από το εξωτερικό και να ανταλλάσσουν ιδέες. «Όνειρο μου είναι να συνεχίσω όσο ζω να δημιουργώ, να εξελίσσομαι, να πειραματίζομαι και να επιβιώνω από αυτό που κάνω», λέει ο Ιάσονας. 

Αναφέρει πως ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει μόνο με τη ζωγραφική, όχι γιατί οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν είναι πολλές, αλλά διότι δεν έχουμε στην κουλτούρα μας να επενδύουμε σε έργα τέχνης. Η αγορά ενός πίνακα δεν θα βοηθήσει μόνο έναν νέο καλλιτέχνη οικονομικά, αλλά μια τέτοια κίνηση θα τον ενθαρρύνει να δημιουργήσει περισσότερα έργα, ενώ ταυτόχρονα προάγει και διατηρεί το πολιτισμό του τόπου. Θεωρεί πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι street artists, οι οποίοι έχουν να δώσουν πολλά στο κοινό. «Αν το street art ήταν ολυμπιακό άθλημα και κατεβάζαμε ομάδα θα παίρναμε μετάλλιο σίγουρα», κλείνει ο cacao rocks.

Tags:
αρχαιοελληνικό, γκραφίτι, χρώματα, ζωγράφος, τέχνη, ζωγραφική, καλλιτέχνης, βίντεο, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK