05:43 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
Videoclub

Τουρκική πόλη 12.000 ετών κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το νερό

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η αρχαία τουρκική πόλη Κίφας (Hasankeyf) σύντομα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Κινδυνεύει να πλημμυρίσει από τα νερά λόγω έργων που γίνονται σε φράγμα, παρά την διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για να σταματήσουν οι εργασίες.

Πρόσφατο βίντεο που τράβηξε το Ruptly από την περιοχή, δείχνει την αρχαία πόλη που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη, όπως ίσως δεν θα την ξαναδούμε ποτέ μέσα στους επόμενους μήνες. Αιτία είναι το Φράγμα του Ιλισού, που αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου έργου Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GAP) και το οποίο εκτιμάται ότι θα παράγει 1.200 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλει κατά 260 εκατ. δολάρια ετησίως στην τουρκική οικονομία.
Αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει να γεμίζει με νερό η τεράστια δεξαμενή, χωρητικότητας άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα από την άνοδο της στάθμης του νερού στο Κίφας θα ξεκινήσουν να είναι ορατά έως τον Οκτώβριο και ενδεχομένως έως τον Απρίλιο του 2020 να έχει βυθιστεί εντελώς.
Το φράγμα θα εκτοπίσει εκατοντάδες ανθρώπους, στους οποίους οι τουρκικές αρχές έχουν υποσχεθεί να παράσχουν νέες κατοικίες.
Η Άγκυρα επιχείρησε να γεμίσει τη δεξαμενή τον περασμένο Ιούνιο, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω της αντίδρασης του Ιράκ, καθώς ο Τίγρης Ποταμός είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές υδροδότησης. Εκφράζονται φόβοι ότι με την λειτουργία του φράγματος θα υπάρξει έλλειψη νερού στο Ιράκ.
Εβδομήντα πέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ιράκ, απηύθυναν έκκληση στην Άγκυρα να ακυρώσει το έργο. Σε επιστολή που απέστειλαν τον περασμένο Μάιο, αναφέρουν ότι εκτός από τον «σοβαρό κίνδυνο για τα αποθέματα νερού σε μεγάλες πόλεις του Ιράκ» θα καταστρέψει την πολιτιστική κληρονομία της χώρας ενώ μάλιστα δεν θα προσφέρει «κοινωνικο-οικονομικά ή οποιουδήποτε άλλου τύπου οφέλη για την πλειοψηφία της κοινωνίας της περιοχής που θα επηρεαστεί».
«Ανεξάρτητοι μελετητές αναφέρουν ότι το Κιφάς και το γειτονικό χωριό Τίγρη είναι τόσο σημαντικά ιστορικά μέρη όσο και η Έφεσος, η Τροία και η Καππαδοκία και πως πληρούν τις εννέα από τις δέκα προϋποθέσεις που θέτει η UNESCO για τον χαρακτηρισμό ενός μέρους ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας», αναφέρεται στην επιστολή.

Tags:
αρχαία, Ιστορία, πολιτισμός, φράγμα, καταστροφή, πόλη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK