18:23 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
Videoclub

Αλεπούδες για κατοικίδια: Το Σοβιετικό πείραμα που πέτυχε την εξημέρωσή τους

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν μέσω ενός πειράματος αναπαραγωγής την εξημέρωση των αλεπούδων. Το πρότζεκτ που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, καταφέρνοντας να επιταχύνει χιλιάδες χρόνια εξέλιξης.

Αυτός είναι ο Ινάρι, μία εξημερωμένη οικόσιτη αλεπού.

Η Γιούλια Σέχτμαν ζει στη Σιβηρία και φροντίζει τον Ινάρι εδώ και τρία χρόνια.

Η αλεπού ζει σε ένα ειδικό κλουβί στο μπαλκόνι και εκτός από το να περπατάει μέσα στο διαμέρισμα και στην αυλή, μπορεί να πηγαίνει βόλτα στο πάρκο. Όμως αυτό δεν γινόταν πάντα.

Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια του Ινάρι, «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ζώο, πραγματικά ενδιαφέρον, είναι εύκολο να εκπαιδευτεί. Καταλαβαίνουν κάποια πράγματα καλύτερα από τα σκυλιά, κι αυτό σε ανταμείβει πολύ, όμως πρέπει να περνάς πάρα πολύ χρόνο μαζί τους. Μας πήρε δύο χρόνια για να καταφέρουμε να τον βγάζουμε βόλτα στο πάρκο και να τον αφήνουμε μόνο στο σπίτι μας».

Το πείραμα της εξημέρωσης των αλεπούδων ήταν ένα ασυνήθιστο εγχείρημα και ξεκίνησε το 1959 στο Εργαστήριο του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας και Γενετικής του Νοβοσιμπίρσκ, από τον ακαδημαϊκό και γενετιστή Ντμίτρι Μπελιάεφ.

Ο Μπελιάεφ επιχείρησε να αναπαραγάγει την εξελικτική πορεία των λύκων σε σκύλους και να μελετήσει την διαδικασία της εξημέρωσης.

Ήταν επικεφαλής του προγράμματος που ξεκίνησε με λίγες δεκάδες αλεπούδες επιλεγμένες από αγροκτήματα σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση. Από τους απόγονούς τους επιλέχθηκαν οι πιο ήρεμες από αυτές και αυτό συνεχίστηκε από γενιά σε γενιά.

Η επιλογή των αλεπούδων έγινε γιατί σαν ζώο έχει μεγαλύτερη συγγένεια με το σκύλο.

Μέσω αυτού του πειράματος, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εξημερώσουν τις αλεπούδες μέσα σε μερικές δεκαετίες όταν η φυσική διαδικασία για την εξημέρωση του σκύλου διήρκεσε δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Αυτό το μοναδικό πείραμα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταλλαγμένες μύγες: Ρώσοι επιστήμονες ερευνούν τη συμπεριφορά των εντόμων σε διαστημικό πείραμα

Η φάρμα του Ινστιτούτου άρχισε να πουλάει αλεπούδες το 2011 και σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν μια από τις αλεπούδες τους στο διαδίκτυο.

Μέχρι στιγμής, δεκάδες εξημερωμένες αλεπούδες έχουν βρει σπίτι και μια οικογένεια στην Αμερική, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλεπού και σκηνοθέτιδα έχουν γίνει αχώριστες φίλες

Tags:
σκύλος, βίντεο, επιστήμονες, πείραμα, Ρωσία, αλεπού, κατοικίδιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK