00:42 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
Videoclub

Σκύλος λαμβάνει και εκτελεί εντολές μέσω τηλεχειριστηρίου

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αυτός ο σκύλος έχει εξελιχθεί σε ...τηλεχειριζόμενο, καθώς ανταποκρίνεται σε εντολές μέσω δονήσεων παρά σε φωνητικές διαταγές, χάρη σε ένα ειδικό γιλέκο.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Μπερ Σεβά στο Ισραήλ δημιούργησαν ένα απτικό γιλέκο που επιτρέπει στους ανθρώπους να δίνουν εντολές στους σκύλους τους χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο.

Τα σκυλιά συνήθως εκπαιδεύονται και μαθαίνουν να ανταποκρίνονται σε εντολές, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό όταν ο ιδιοκτήτης έχει δυσκολία στην επικοινωνία ή σε καταστάσεις όπου ο σκύλος δεν είναι εντός του οπτικού πεδίου του αφεντικού του.

Αυτό περιλαμβάνει και περιπτώσεις σκύλων που χρησιμοποιούνται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε πολύ θορυβώδες περιβάλλον ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιλέκο αυτό περιλαμβάνει τέσσερα μικρά μοτέρ για την πρόκληση δονήσεων, που βρίσκονται στη ράχη και τα πλευρά του σκύλου. Ο σκύλος εκπαιδεύεται να αντιδρά σε διαφορετικές δονήσεις, οι εντολές για τις οποίες στέλνονται μέσω τηλεχειριστηρίου.

Με αυτό τον τρόπο, σε ένα περιβάλλον με πολύ θόρυβο, μπορεί κανείς να δώσει εντολή από μακριά στο σκύλο, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει οπτική ή ακουστική επαφή, το ζώο μπορεί απλά να τη νιώσει, επισημαίνει ο ερευνητής Γιόαβ Γκολάν.

Επίσης επισημαίνει ότι το γιλέκο αυτό θα παρείχε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε ανθρώπους με αναπηρίες και τους σκύλους βοήθειας.

Το προϊόν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο έρευνας και ανάπτυξης, όμως οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο σκύλος που κάνει τεχνητή αναπνοή και μπορεί να σώσει ζωές

Tags:
βίντεο, Πανεπιστήμιο, Ισραήλ, επιστήμονες, σκύλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK