16:35 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
Videoclub

Γόπα project: Εσύ έχεις δει τα τασάκια - κάλπες στο κέντρο της Αθήνας;

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
Από
0 80
Βρείτε μας

Το «Γόπα project» φέρνει τα πρώτα αστικά σταχτοδοχεία στην Αθήνα, με στόχο την μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου στους δημόσιους χώρους, μέσα από ένα έξυπνο σύστημα ψηφοφορίας.

Έχετε παρατηρήσει κάποια διάσπαρτα κίτρινα, μικρά κουτιά με δύο κάλπες και γεμάτα αποτσίγαρα, σε διάφορα κεντρικά σημεία της Αθήνας; Απορείτε που δεν βλέπετε τόσες πολλές γόπες πεταμένες στο δρόμο; Αναρωτιέστε ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Η απάντηση είναι, το «Γόπα project».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και να κινητοποιήσει τους καπνιστές να μειώσουν τα απορρίμματα τσιγάρου στους δημόσιους χώρους, μέσω ενός «συστήματος ψηφοφορίας».

Στην ουσία, είναι μικρά κίτρινα κουτιά με δύο κάλπες, τα οποία λειτουργούν ως αστικά σταχτοδοχεία. Πάνω σε αυτά αναγράφεται μία ερώτηση με δύο απαντήσεις, την οποία καλούνται οι καπνιστές να απαντήσουν με τη γόπα τους. Η ερώτηση στο κάθε σταχτοδοχείο είναι διαφορετική και αλλάζει κάθε εβδομάδα. Μάλιστα, η ομάδα του προγράμματος ενθαρρύνει το κοινό να στέλνει τις δικές του προτάσεις για πιθανές ερωτήσεις μέσω των social media.

Η ιδέα αυτή προήλθε από μία ομάδα πέντε ατόμων, την οποία είχαν δει για πρώτη φορά στο εξωτερικό και θέλησαν να την υλοποιήσουν και στην Ελλάδα.

«Ήταν κάτι που έκανα και εγώ, δηλαδή πετούσα το τσιγάρο μου κάτω, γιατί δεν υπάρχουν αστικά σταχτοδοχεία. Οπότε βλέποντας αυτή την ιδέα στο εξωτερικό, ήταν κάτι που θέλαμε να υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα», λέει σε συνέντευξή του στο Sputnik ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αλέκος Λιαπής.

Στόχος της ομάδας είναι να συμβάλλει, μέσα από μια μικρή δράση, στην επίλυση ενός από τα πιο ουσιαστικά προβλήματα της Αθήνας, δηλαδή την καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Σύμφωνα με έρευνες, αντίστοιχες ενέργειες που έγιναν στο εξωτερικό οδήγησαν στη μείωση των απορριμμάτων τσιγάρου κατά 46%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένας αυτόματος πωλητής μπύρας στήθηκε στο Θησείο

Το πρόγραμμα άρχισε τη λειτουργία του για πρώτη φορά τον Αύγουστο και μέχρι στιγμής υπάρχουν πέντε σταχτοδοχεία, ένα στην Πλατεία Συντάγματος, δύο στην Ερμού, ένα στο Μοναστηράκι και ένα στο Γκάζι.

Το Γόπα project υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Τhis is Athens – Polis του Δήμου Αθηνών, το οποίο καλεί τους πολίτες να στείλουν τις προτάσεις τους για αστικές παρεμβάσεις – μικρής κλίμακας – με «έπαθλο» την χρηματοδότηση της ιδέας τους.

Επόμενος στόχος του Γόπα project είναι η επέκταση του προγράμματος σε όλη τη χώρα, σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους.

Tags:
ψηφοφορία, βίντεο, Αθήνα, πόλη, καθαρισμός, περιβάλλον, δρόμος, αποτσίγαρα, τσιγάρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK