06:21 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
Videoclub

Παιχνίδια σε μια παραλία από… πλαστικό

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κάποια παιδιά είναι αναγκασμένα, αντί να παίζουν με την άμμο στην παραλία, να παίζουν με πλαστικά σκουπίδια. Με τους ρυθμούς της πλαστικής ρυπανσης, σε κάποια χρόνια οι ωκεανοί θα έχουν μετατραπεί σε «χωματερές» καθώς, όπως υπολογίζεται, η ποσότητα των πλαστικών σωματιδίων θα ξεπεράσει τους 250 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2025.

Αυτά τα παιδιά παίζουν σε μία παραλία κοντά στην πόλη Νούσα Τενγκάρα, στο Τιμόρ της Ινδόνησίας και τίποτα δεν φαίνεται ασυνήθιστο.

Όμως αυτή η παραλία, αντί για άμμο, είναι καλυμμένη από πλαστικά απορρίμματα.

Και αυτό είναι μόνο αυτό που φαίνεται.

Κάθε μέρα καταλήγουν στον ωκεανό πάνω από οκτώ εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν τον αριθμό των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες σε περίπου πέντε τρισεκατομμύρια.

Με αυτούς τους ρυθμούς, σε κάποια χρόνια οι θάλασσες θα έχουν μετατραπεί σε «χωματερές» πλαστικών απορριμμάτων.

Όλα αυτά τα πλαστικά έχουν σχηματίσει στους ωκεανούς «κηλίδες» σκουπιδιών, όπως η Μεγάλη Κηλίδα του Ειρηνικού, μια πελώρια υδάτινη έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία καλύπτεται από εκατοντάδες εκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού.

Η «κηλίδα» αυτή είναι μια έκταση ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη δύο φορές μεγαλύτερη από την πολιτεία του Τέξας και ανακαλύφθηκε το 1997.

Αν δεν θα σταματήσουμε την ρύπανση, η μάζα των πλαστικών απορριμμάτων στον ωκεανό θα ξεπεράσει τους 250 εκατομμύρια τόνους έως το 2025, ενώ έως το 2050 θα υπάρχουν  περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συγχρονισμένη κολύμβηση ανάμεσα σε πλαστικά και σακούλες

Ένα πλωτό πάρκο από πλαστικά απορρίμματα

Tags:
ρύπανση, θάλασσα, βίντεο, ωκεανός, σκουπίδια, απορρίμματα, πλαστική σακούλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK