12:38 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
Videoclub

Πριν από 140 χρόνια γεννήθηκε ο Στάλιν

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πέρασαν 140 χρόνια από τη γέννηση του Ιωσήφ Στάλιν, μία από τις πιο εμβληματικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο οποίος διαμόρφωσε το χάρτη της Ευρώπης και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι γεννήθηκε στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας στις 21 Δεκεμβρίου του 1879, ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές, λέγεται πως η σωστή ημερομηνία ήταν στις 18 Δεκεμβρίου του 1878. 

Σπούδασε με υποτροφία στη θεολογική σχολή της Τιφλίδας αλλά αποβλήθηκε.

Το 1901 ο Στάλιν προσχώρησε στο Σοσιαλδημοκρατικό εργατικό κόμμα και ενώ οι περισσότεροι από τους ηγέτες του ζούσαν εξόριστοι, αυτός παρέμεινε στη Ρωσία όπου βοήθησε να οργανώσει τη βιομηχανική αντίσταση στο τσαρικό καθεστώς.

Στις 18 Απριλίου 1902 συνελήφθη αφότου συντόνισε απεργία στις μεγάλες εγκαταστάσεις Ρότσιλντ στο Μπατούμι. Μετά από αυτό πέρασε 18 μήνες εξόριστος στη Σιβηρία.

Το 1917 ο Λένιν αντάμειψε το Στάλιν για την υποστήριξή του στην Οκτωβριανή Επανάσταση διορίζοντάς τον Κομισάριο στο Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων.

Μετά τον θάνατο του Λένιν αυτοανακηρύχθηκε μοναδικός διάδοχος και από το 1930 είχε συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του.

Ο Στάλιν πραγματοποίησε υποχρεωτική εκβιομηχάνιση της χώρας και κολεκτιβοποίηση, ενώ μετά το δεύτερο μισό του ‘30 καθιέρωσε ένα καθεστώς βίαιης τρομοκρατίας καταδιώκοντας και εξαλείφοντας «τους εχθρούς του λαού».

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων αυτών των γεγονότων δεν είναι γνωστός καθώς οι ιστορικοί διαφωνούν.

Δεκαετίες μετά το θάνατό του το 1953, ο Στάλιν παραμένει μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φιγούρα της ιστορίας της Ρωσίας.

Κάποιοι τον κατηγορούν για μαζικές πολιτικές δολοφονίες που στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ενώ άλλοι επαινούν το ρόλο του ως ηγέτη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την οικοδόμηση μίας ισχυρής βιομηχανικής υποδομής στην ΕΣΣΔ.

Το αμερικάνικο περιοδικό «Time», απένειμε στον ηγέτη της ΕΣΣΔ τον τίτλο «Πρόσωπο της Χρονιάς» δύο φορές, το 1939 και το 1942.

Μια δημοσκόπηση του 2019 έδειξε ότι το 70% των Ρώσων αξιολογεί θετικά τον ρόλο του Στάλιν στην ιστορία της Ρωσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ιστορική συνάντηση των Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ, Στάλιν 75 χρόνια πριν

Πριν από 80 χρόνια ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στην ιστορία

 

 

Tags:
Σοβιετική Ένωση, Ρωσία, βίντεο, Ιωσήφ Στάλιν, Στάλιν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK