16:55 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
Videoclub

Ολοκαύτωμα: Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, οι μνήμες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παραμένουν τον ίδιο ζωντανές στο μυαλό των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Εβδομήντα πέντε χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, ο πόνος δεν έχει φύγει από τις καρδιές τους.

«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τον τρόμο του Άουσβιτς. Οι άνθρωποι πέθαιναν με βασανιστικό τρόπο». Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αλεξάνδρα Γκρουσκό δεν θα ξεχάσει ποτέ τις στιγμές που έζησε στο Άουσβιτς.

Ακόμη και σήμερα, χιλιάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος τρέμουν, κάθε φορά που φέρνουν στη μνήμη τους το Άουσβιτς και τις θηριωδίες των Ναζί.

Το Ολοκαύτωμα

Ο όρος «Ολοκαύτωμα» χρησιμοποιείται συνήθως για την περιγραφή της πολιτικής, που εφάρμοζε η Ναζιστική Γερμανία αναφορικά με τη γενοκτονία του εβραϊκού λαού (1933-1945), μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για την εξόντωση των Εβραίων και διάφορων άλλων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, των οποίων ο αριθμός έφτασε τις 14.033.

Το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, το οποίο και οι περισσότεροι συνδέουν με το όνομα «Άουσβιτς», ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι εκεί και εκατομμύρια από αυτούς δολοφονήθηκαν.

Μνήμες από το Άουσβιτς

Η κα Αλεξάνδρα Γκρουσκό όταν φέρνει στο νου της τις ημέρες από το Άουσβιτς αισθάνεται πόνο και θλίψη. Οι εικόνες που περιγράφει προκαλούν ανατριχίλα. «Αν κάποιος είχε μικρό μέτωπο, του έκαναν τρυπανισμό, του αφαιρούσαν το κρανίο και παρατηρούσαν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έπαιρναν μια γυναίκα, της άνοιγαν την κοιλιακή κοιλότητα, την τάιζαν με κάποιες ειδικές (τροφές) και παρατηρούσαν τη λειτουργία του εντέρου. Στη συνέχεια ήταν η μπανιέρα, όπου έβαζαν κάποιον και μέσα σε 40 λεπτά, το μόνο που απέμενε ήταν το δέρμα και τα κόκκαλα», προσθέτει η επιζήσασα.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα Σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο Άουσβιτς και το απελευθέρωσαν από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Ο Νταβίντ Ντούσμαν, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μόνο που θυμάται από εκείνες τις στιγμές είναι εικόνες με στοιβαγμένους και εξαντλημένους ανθρώπους.

«Όταν φτάσαμε στο Άουσβιτς δεν πρόλαβα να δω πολλά πράγματα. Δώσαμε όλα τα τρόφιμα που είχαμε στους φυλακισμένους, καταστρέψαμε το συρματόπλεγμα με τα τανκς και φύγαμε», λέει ο Ντούσμαν.

Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Στο Άουσβιτς εκτιμάται πως έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1,1 με 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το 2005 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Σήμερα στα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν δημιουργηθεί μουσεία και μνημεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Όσα έζησε μία εβραϊκή οικογένεια στην Κατοχή: «Η βαρβαρότητα έσβησε, ο πολιτισμός επέζησε»

Πώς ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς - Ιστορικές μαρτυρίες

Tags:
μέρα μνήμης, θύματα, μαρτυρίες, τραγωδία, στρατόπεδο, ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς, Άουσβιτς, ναζί, Γερμανία, Εβραίοι, ολοκαύτωμα, βίντεο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK