19:19 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
Videoclub

Άγρια γκρι φώκια καταγράφεται για πρώτη φορά να χτυπά «παλαμάκια» κάτω από το νερό

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ερευνητής κατέγραψε για πρώτη φορά γκρι φώκια να χτυπά «παλαμάκια» με τα πτερύγιά της κάτω από το νερό, παράγοντας έναν δυνατό ήχο, που μοιάζει με πυροβολισμό. Αυτή είναι μία σπάνια στιγμή καθώς είναι η πρώτη φορά που μία φώκια στην άγρια φύση καταγράφεται σε κάμερα να το κάνει.

Ο Δρ. Μπεν Μπέρβιλ από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ κατάφερε να καταγράψει σε κάμερα μία μοναδική στιγμή στην άγρια φύση, κάτι που προσπαθούσε να κάνει τα τελευταία 17 χρόνια.

Σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε το 2017, κοντά στα νησιά Φαρν, στο Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας φαίνεται μία γκρι φώκια να χτυπά τα πτερύγιά της στο νερό, σε μια κίνηση που θυμίζει «παλαμάκια» παράγοντας έναν δυνατό ήχο, που μοιάζει με πυροβολισμό.

Παρόλο που οι αιχμάλωτες φώκιες έχουν καταγραφεί να κάνουν συχνά αυτή την κίνηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη φορά που μία φώκια στην άγρια φύση καταγράφεται σε κάμερα να το κάνει.

Τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά επικοινωνούν κυρίως φωνητικά ή χτυπώντας το νερό με τα πτερύγιά τους δημιουργώντας έναν δυνατό ήχο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρσενικές φώκιες χτυπούν τα πτερύγιά τους ως επίδειξη δύναμης, σε μια προσπάθεια να διώξουν μακριά ανταγωνιστές, προσελκύοντας έτσι πιθανά ταίρια.

Το χτύπημα των πτερυγίων παράγει «έναν δυνατό ήχο, υψηλής συχνότητας», που με την σειρά του «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα» στα αρσενικά της περιοχής.

«Είχα ακούσει πολλές φορές μεσα στα χρόνια αυτόν τον διαπεραστικό ήχο, σαν πυροβολισμό και ήμουν σίγουρος πως πήγαζε από τα παλαμάκια, αλλά η μαγνητοσκόπηση του φαινομένου μού πήρε 17 χρόνια», ανέφερε ο Δρ. Μπέρβιλ.

Το βίντεο αποτελεί μέρος μιας διεθνούς επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Mammal Science. 

«Ενώ στους ζωολογικούς κήπους τα ζώα συχνά εκπαιδεύονται να χειροκροτούν για την δική μας ψυχαγωγία, αυτές οι γκρι φώκιες το έκαναν στην φύση με δική τους θέληση», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ντέιβιντ Χόκινγκ του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ψαράδες σώζουν νεαρό θαλάσσιο λέοντα που παγιδεύτηκε σε δίχτυα

Μικρές φώκιες εν ώρα δράσης

Tags:
άγρια ζωή, Αγγλία, βίντεο, επιστήμονες, φύση, άγρια ζώα, φώκια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK