09:59 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
Videoclub

Πρίπιατ: Η πόλη φάντασμα του Τσερνόμπιλ συμπληρώνει 50 χρόνια

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πριν από 50 χρόνια, ιδρύθηκε το Πρίπιατ, μία πόλη που σήμερα συνδέεται με την πιο μεγάλη πυρηνική καταστροφή που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στην περιοχή και πλέον αποτελεί μία «στοιχειωμένη» ατραξιόν για τους τουρίστες που θέλουν να εξερευνήσουν τη ζώνη αποκλεισμού.

Το 1986 και μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, το Πρίπιατ εκκενώθηκε και από τότε, εκεί ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει παγώσει, θυμίζοντας μία πόλη φάντασμα.

Η πόλη του Πρίπιατ ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1970. Χτίστηκε από το μηδέν ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ και αποτελούσε την ένατη πυρηνική πόλη στη Σοβιετική Ένωση.

Είχε εκατοντάδες νέες πολυκατοικίες, μεγάλες λεωφόρους και αναπτυγμένες υποδομές.

Ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1979 και είχε πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό.

Στις 26 Απριλίου του 1986, σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, με αποτέλεσμα ένα ρεύμα ραδιενεργών ουσιών να εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές και στην ατμόσφαιρα.

Την επόμενη ημέρα οι κάτοικοι της πόλης Πρίπιατ έπρεπε να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ η ακτινοβολία είχε εξαπλωθεί για μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Η εκκένωση έγινε τόσο γρήγορα που πολλοί από τους κατοίκους άφησαν τα πάντα πίσω τους, πιστεύοντας ότι σύντομα θα γυρίσουν σπίτι. Φυσικά, δεν επέστρεψαν ποτέ.

Η επακόλουθη μόλυνση οδήγησε περίπου 8,4 εκατ. κατοίκους της σύγχρονης Λευκορωσίας, Ουκρανίας και της Ρωσίας να εκτεθούν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας,

Συνολικά πάνω από 400.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την μόλυνση.

Παρόλα αυτά, η ζώνη αποκλεισμού στο Τσερνόμπιλ έχει γίνει «ατραξιόν» για τους τουρίστες. Πολλοί είναι αυτοί που την επισκέπτονται μόνο και μόνο για να βγάλουν μια selfie.

Πλέον, ο κατεστραμμένος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Τσερνόμπιλ καλύπτεται από έναν μεταλλικό θόλο, σχεδιασμένο για να αποτρέψει τη διαρροή περαιτέρω ραδιενεργού υλικού για τα επόμενα 100 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πόσο επικίνδυνο είναι σήμερα το Τσερνόμπιλ, 33 χρόνια μετά την καταστροφή;

Η άγνοια των κατοίκων της ζώνης αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ για τις επιπτώσεις της καταστροφής

Tags:
εκκένωση, ακτινοβολία, πυρηνικός σταθμός, βίντεο, πυρηνικό ατύχημα, τουρίστες, πυρηνική καταστροφή Τσερνόμπιλ, Τσερνόμπιλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK