07:31 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
Videoclub

Ημέρα της Νίκης: 75 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του Ναζισμού

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Η «Ημέρα της Νίκης» σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επίσημη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις σοβιετικές δυνάμεις το 1945.

Στις 8 Μαΐου του 1945, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.

Όταν η συνθηκολόγηση τέθηκε σε ισχύ και ανακοινώθηκε η νίκη από τη σοβιετική κυβέρνηση, είχε ήδη ξημερώσει στη Μόσχα η 9η Μαΐου.

Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Η συνθηκολόγηση συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα. Η υπογραφή του πρωτόκολλου σήμανε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, στοίχισε τη ζωή περίπου 27 εκατομμυρίων πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέασε άμεσα σχεδόν όλες τις οικογένειες της χώρας.

Μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο να βρεθεί μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν έχει χάσει κάποιον πρόγονό της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για αυτόν τον λόγο αυτό, η 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΕΣΣΔ νίκησε τη ναζιστική Γερμανία, έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού και αποτελεί πολύ σημαντική ημερομηνία για τη Ρωσία.

Με διάταγμα του Ιωσήφ Στάλιν η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως αργία και παρέμενε ως μη εργάσιμη μέρα έως το 1948, όμως μετά καταργήθηκε για αρκετά χρόνια.

Το 1965, στην 20ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ επανάφερε την ημέρα αυτή ως αργία και από τότε, στην Κόκκινη Πλατεία διεξάγονται στρατιωτικές παρελάσεις προς τιμήν των πεσόντων και των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Tags:
βίντεο, ναζισμός, Σοβιετική Ένωση, Ρωσία, Ημέρα της Νίκης, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK