04:20 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
Videoclub

Κοινωνικό πείραμα: Τι θα κάνατε εάν βλέπατε ένα εγκαταλελειμμένο μωρό στον δρόμο;

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Γενεύη στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε ένα κοινωνικό πείραμα. Σύμφωνα με το σενάριο, μια μητέρα άφησε το μωρό της στον δρόμο και εξαφανίστηκε. Στη θέση του πραγματικού μωρού τοποθετήθηκε μία ρεαλιστική μηχανική κούκλα και καταγράφηκαν οι αντιδράσεις του κόσμου.

Ποιο είναι το πιο ανθρώπινο ένστικτό μας; 

Η Unicef, πραγματοποιώντας ένα κοινωνικό πείραμα, προσπάθησε να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις του κόσμου βλέποντας ένα βρέφος εγκαταλελειμμένο στον δρόμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σταμάτησαν και πλησίασαν το μωρό, ενώ πολλοί έσπευσαν να καλέσουν για βοήθεια.

Όπως φαίνεται, είναι στη φύση μας να προστατεύουμε τα νεογέννητα.

Δεν συμβαίνει όμως πάντα. Περίπου 7.000 βρέφη πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο, από αιτίες που μπορούν να αποτραπούν: πείνα, έλλειψη κατάλληλης φροντίδας ή το υψηλό κόστος της ιατρικής φροντίδας.

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερα εγκαταλελειμμένα μωρά βρίσκονται στις εισόδους νοσοκομείων, ενώ πολλά εγκαταλείπονται σε εξωτερικούς χώρους, στον δρόμο, ή ακόμη χειρότερα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να βρίσκουν τραγικό θάνατο, είτε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είτε λόγω έλλειψης τροφής.

«Kουτιά μωρών» για εγκαταλελειμμένα βρέφη

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα της εγκατάλειψης των βρεφών με το σύστημα των λεγόμενων «baby boxes».

Πρόκειται για ειδικούς χώρους όπου γονείς μπορούν να αφήσουν, ανώνυμα, τα νεογέννητα μωρά τους χωρίς αυτά να είναι εκτεθειμένα σε σκληρές καιρικές συνθήκες.

Τα «κουτιά μωρών» είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν το βρέφος από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και εξωτερικές απειλές, όπως επιθέσεις αδέσποτων ζωών ή ακόμα και κατά λάθος αποκομιδή του μωρού από τα απορριμματοφόρα.

Μέσα έχουν συνήθως διπλωμένες κουβέρτες, τοποθετούνται κυρίως σε απόμερες -διακριτικές- γωνιές νοσοκομείων και ιδρυμάτων και έχουν οδηγίες χρήσης για τον άνθρωπο που φτάνει ως εκεί για να αφήσει ένα βρέφος.

Με βάση τη λογική του συστήματος των «baby boxes», ναι μεν είναι απάνθρωπο να εγκαταλείπει κανείς ένα μωρό, αλλά είναι σαφώς καλύτερο να το αφήνει σε ένα ασφαλές μέρος.

Τα κουτιά αυτά παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και αμέσως μόλις ένα μωρό εγκαταλειφθεί εκεί, κρατικές υπηρεσίες και ιατρικό προσωπικό σπεύδουν στο σημείο και αναλαμβάνουν την ασφάλεια και τη φροντίδα του.

Στη Ρωσία με αυτό τον τρόπο σώθηκαν οι ζωές περίπου 170 ανεπιθύμητων μωρών. Το 2011 στη χώρα τοποθετήθηκαν 20 θυρίδες βρεφών, όπως από το 2016 ο αριθμός τους μειώθηκε και σήμερα στη Μόσχα έχει απομείνει μόνο μία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτή την τακτική και θεωρεί τα κουτιά «παράνομα».

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Διακήρυξης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού «κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και αυτοί να το φροντίζουν. Όταν ένα παιδί εγκαταλείπεται, αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται».

Tags:
Ρωσία, Ελβετία, πείραμα, βίντεο, εγκατάλειψη, βρέφος, βρέφη, μωρά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK