08:23 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
Videoclub

Στάσεις λεωφορείων που «σώζουν» ζωές – Μια δεύτερη ευκαιρία για τους ανθρώπους με άνοια

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ποιος θα το περίμενε πως μία στάση λεωφορείου θα μπορούσε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή; Ένα πρωτότυπο πείραμα με ειδικά σχεδιασμένα παγκάκια, που μοιάζουν με στάσεις λεωφορείων, χρησιμοποιούν διάφοροι οίκοι ευγηρίας ανά τον κόσμο, βοηθώντας τα άτομα με άνοια.

Σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, υπάρχουν κάποιες στάσεις λεωφορείων, οι οποίες έχουν καταφέρει να «σώσουν» μέχρι και ανθρώπινες ζωές. 

Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέθοδο που χρησιμοποιούν διάφοροι οίκοι ευγηρίας ανά τον κόσμο με στόχο να προστατέψουν τα άτομα που πάσχουν από άνοια.

Οι στάσεις αυτές ονομάζονται «Scheinbushaltestelle» και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία.

Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα με διαταραχές μνήμης παρουσιάζουν συχνά τάσεις φυγής και πολλές φορές μόλις το σκάσουν, αναζητούν στάσεις λεωφορείων για να πάνε στον προορισμό τους.

Στόχος αυτών των «ψεύτικων» στάσεων είναι να παραπλανήσουν τη μνήμη των ασθενών και σε περίπτωση που το σκάσουν, να κάτσουν στη στάση, η οποία βρίσκεται κοντά στον οίκο ευγηρίας ή στην κλινική, με αποτέλεσμα να τους βρει εκεί το ιατρικό προσωπικό.

Τα αποτελέσματα του πειράματος είναι θεαματικά.

Το μοντέλο με τις στάσεις ξεκίνησε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2006 και έκτοτε, έχει υιοθετηθεί από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως Πολωνία, Λευκορωσία και ΗΠΑ.

Tags:
ηλικιωμένοι, στάση, κλινική, οίκος ευγηρίας, Αλτσχάιμερ, άνοια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK