16:20 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
Videoclub

Ολοκληρώθηκε η τελετή θεμελίωσης για τη «νέα» Αγία Σοφία στη Χάμα

VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ρώσοι και Σύροι αξιωματούχοι παρευρέθηκαν στην πόλη Επιφάνεια (Χάμα) της Συρίας, όπου τέθηκαν τα θεμέλια για τον νέο ναό, που θα αποτελεί αντίγραφο του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Στρατιωτικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι από τη Ρωσία και τη Συρία παρευρέθηκαν στην τελετή θεμελίωσης του νέου ναού που θα χτιστεί βορειοδυτικά της Χάμα και θα αποτελεί αντίγραφο του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. 

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του αντιγράφου, μετά την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Ο διοικητής της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία, Αλεξάντρ Τσάικο, απευθύνθηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια της τελετή λέγοντας: «Θα είναι μια γέφυρα ιστορικής σημασίας μεταξύ των καλύτερων και πνευματικών ηθικών παραδόσεων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

Σύμφωνα με τον Τσάικο, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και η εκκλησία θα λειτουργεί ως τόπος λατρείας.

Η UNESCO εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην παγκόσμια αξία του μνημείου η απόφαση να γίνει τζαμί, ενώ η ΕΕ καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακαλέσει την απόφαση αυτή.

Tags:
βίντεο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK