17:59 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ρομποτικός σκύλος που κατασκευάστηκε από την Boston Dynamics είναι σχεδιασμένος να ανιχνεύει την ακτινοβολία και δοκίμασε τις ικανότητές του στον αντιδραστήρα Νο. 4 στο Τσερνόμπιλ.

Ο ρομποτικός σκύλος της Boston Dynamics, γνωστός ως Spot, έχει αναπτυχθεί για να πάει εκεί όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν ή είναι πολύ επικίνδυνο.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το ρομπότ στάλθηκε στη ραδιενεργή ζώνη του Τσερνόμπιλ για να δοκιμαστεί στην ανίχνευση της ακτινοβολίας.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σε συνεργασία με την κρατική υπηρεσία της Ουκρανίας για τη διαχείριση της ζώνης αποκλεισμού, δοκίμασαν διαφορετικά ρομπότ, drone και άλλα μηχανήματα που θα μπορούσαν να κινηθούν στην ραδιενεργό ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Μετά από διάφορες δοκιμές, ο ρομποτικός σκύλος της Boston Dynamics επιλέχθηκε για την ικανότητα και ευελιξία του να κινείται σε διαφορετικά εδάφη.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία, το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή δύο τομέων όπου τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται προσωρινά, στους χώρους ταφής ραδιενεργών αποβλήτων «Red Forest» και «Podlesny».

Ο Spot κατέγραψε το επίπεδο ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές, καθώς η αποστολή του ήταν να αναζητήσει άγνωστες μέχρι προηγουμένως μολυσμένες τοποθεσίες.

Το ρομπότ είναι ικανό να λειτουργήσει για 90 λεπτά με μία φόρτιση. Ζυγίζει περίπου 30 κιλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές αποστολές.

Χάρη στους αισθητήρες του οι επιστήμονες μπορούν να έχουν έναν ενημερωμένο τρισδιάστατο χάρτη των περιοχών που περιπολεί ο «σκύλος». Επομένως είναι δυνατόν να μπορούν να γνωρίζουν με μεγαλύτερη σιγουριά ποια είναι τα ακριβή επίπεδα ακτινοβολίας σε κάθε περιοχή.

Ο Spot κατάφερε να εισέλθει στην επικίνδυνη ραδιενεργή ζώνη χωρίς δυσκολία.

Παλαιότερη εμπειρία είχε δείξει ότι τα ρομπότ δεν τα πήγαιναν καλά με τη ραδιενέργεια.

Ένα από αυτά, που είχε σταλθεί ειδικά στο Τσερνομπίλ, «πέθανε» σχεδόν αμέσως.

Στη Φουκουσίμα είχαν γίνει δοκιμές με διαφορετικά ρομπότ και δεν πέτυχαν.

Ο Spot προς το παρόν δείχνει καλά αποτελέσματα και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η χρήση των ρομπότ στη θέση των ανθρώπων για μετρήσεις ραδιενέργειας στην περιοχή είναι πολύ πιο ασφαλής και όπως φαίνεται μέχρι τώρα, ο ρομποτικός σκυλάκος κάνει καλά τη δουλειά του.

Tags:
βίντεο, ακτινοβολία, ραδιενέργεια, πυρηνικό εργοστάσιο, πυρηνικός σταθμός, Τσερνόμπιλ, σκύλος, ρομπότ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK