07:58 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
VIDEOCLUB
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο Γεκατερίνμπουργκ στη Ρωσία, μετά από καταγγελίες γυναικών ότι το ίδρυμα για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες όπου φιλοξενούνταν τις υπέβαλε σε εξαναγκαστική στείρωση.

Περίπου 15 γυναίκες που έπεσαν θύματα απάνθρωπης μεταχείρισης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να ζητήσουν δικαίωση και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, το οικοτροφείο Ουκτούς όπου φιλοξενούνταν, τις υπέβαλε σε διαδικασία στειροποίησης παρά τη θέλησή τους, με το σκανδαλώδες επιχείρημα ότι «άνθρωποι με αναπηρίες δεν χρειάζονται παιδιά».

Μία ασθενής και καθαρίστρια μερικής απασχόλησης του ιδρύματος, η Λιουντμίλα Γκούσεβα, μίλησε για αυτό πρώτη φορά δημοσιεύοντας την καταγγελία της στα social media.

Σύμφωνα με τη Λιουντμίλα, την είχαν εκβιάσει ότι εάν αρνιόταν να προχωρήσει στην επέμβαση, θα τη μετέφεραν σε νευροψυχιατρικό ίδρυμα.  

Στον ισχυρισμό αυτό, ήρθε να προστεθεί και η καταγγελία μίας ακόμη γυναίκας, η οποία έφυγε από το ίδρυμα πριν από δύο χρόνια, της Όλγας Γιεγκόροβας.

Η ίδια είπε ότι ο θεράπων ιατρός της την έπεισε να προχωρήσει σε στείρωση και στο ίδρυμα την προέτρεψαν να σταματήσει την εγκυμοσύνη της.

«Εάν αρνιόσουν να πας, σε ανάγκαζαν. Σε έβαζαν στο αυτοκίνητο, σου έκαναν μία ένεση, σε εξανάγκαζαν να υπογράψεις εκεί. “Εάν δεν υπογράψεις θα πας σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Για ποιο λόγο χρειάζεσαι παιδιά; Εσύ η ίδια είσαι άρρωστη, θα γεννήσεις άρρωστα παιδιά”» θυμάται η Γιεγκόροβα.

Η Ιρίνα Βερχολάντσεβα, διευθύντρια του ιδρύματος Ουκτούς, χαρακτήρισε την κατάσταση διφορούμενη και ανέφερε ότι οι καταγγελίες θα ερευνηθούν.

Σύμφωνα με την ίδια, από το 2006, πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις σε 15 ενοίκους του ιδρύματος.

Δήλωσε ότι «οι υποθέσεις των ημερών του παρελθόντος διερευνώνται» και ότι ζητήθηκαν πληροφορίες και στοιχεία από το νοσοκομείο όπου πραγματοποιήθηκαν αυτές οι επεμβάσεις.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής του Σβερντλόφσκ  ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση με τη συμμετοχή της αστυνομίας.

Tags:
έκτρωση, άτομα με αναπηρία, εγκυμοσύνη, παιδιά, βίντεο, Ρωσία, γυναίκες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK