16:59 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
VIRAL
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tulane των ΗΠΑ κατέγραψαν μια σπάνια σκηνή στο εθνικό πάρκο Santa Rosa, στην Κόστα Ρίκα. Μια ομάδα από πίθηκους καπουτσίνους επιτίθενται σε έναν βόα, που έχει αρπάξει έναν από την αγέλη.

Η μελέτη της συγκεκριμένης συμπεριφοράς -που σπάνια παρατηρείται σε πρωτεύοντα αυτού του είδους υπό την παρουσία θηρευτή- δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η ερευνήτρια Καταρίν Τζακ και οι συνάδελφοί της μελετούσαν μια ομάδα 25 καπουτσίνων, όταν ένα μικρό πιθηκάκι πιάστηκε από έναν βόα ενώ έπαιζε αμέριμνο.

Οι αγωνιώδεις κραυγές του ειδοποίησαν το υπόλοιπο κοπάδι, που αντί να το βάλουν στα πόδια, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν τον φίλο τους.

Το επικεφαλής αρσενικό μαζί με δύο ενήλικα θηλυκά πλησίασαν το φίδι κι άρχισαν να του επιτίθενται με δαγκωνιές και χτυπήματα, μέχρι που κατάφεραν να ελευθερώσουν το μικρό.

Μόλις το πιθηκάκι σώθηκε, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συνέχισαν να προσπαθούν να εκφοβίσουν τον βόα με θορύβους και χειρονομίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη συμπεριφορά «επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι ο κίνδυνος των θηρευτών έχει αποτελέσει μια ισχυρή δύναμη φυσικής επιλογής που οδηγεί στην κοινωνικοποίηση των πρωτευόντων».

Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί σε ομάδες αυτού του είδους πιθήκων μπορεί να αποτελέσει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, σε περιπτώσεις που απαιτείται γρήγορη και συντονισμένη δράση σε κρίσεις όπως η παρακάτω.

Δείτε το βίντεο:

Tags:
φίδι, Πίθηκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK