18:47 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
VIRAL
Λήψη σύντομου url
Από
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1888)
0 11
Βρείτε μας

Εν μέσω πλήθους συμβουλών περιορισμού ακόμη και στον τομέα του σεξ, το Sputnik συνομίλησε με έναν ειδικό ζητώντας την άποψή του για τον τρόπο που η πανδημία επηρεάσει τη σεξουαλικότητά μας.

Οι οδηγίες των πανταχού παρόντων ιολόγων εν μέσω κορονοϊού δεν έχουν αφήσει απ' έξω ούτε τον τομέα των σεξουαλικών επαφών. Κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να φορούν μάσκες στη διάρκεια του σεξ και να αποφεύγουν τα φιλιά καθώς έτσι περιορίζεται η πιθανότητα μετάδοσης του νέου ιού, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, προτείνοντας την πλήρη αποχή από το σεξ, ακόμη και σε άτομα που έχουν σταθερό σύντροφο!

Μπορεί η μάσκα, που είναι πια υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να γίνει υποχρεωτική και στο κρεβάτι; Είναι πραγματικά απαραίτητο να σταματήσει η σεξουαλική συνεύρεση για λόγους υγείας; Μήπως, μετά την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, έφτασε η ώρα και για το εικονικό σεξ;

Το Sputnik μίλησε με τον Μάρκο Ινγκιλέρι, ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή, σεξολόγο, αντιπρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας Σεξολογίας και Σεξουαλικής Εκπαίδευσης.

- Πώς έχει επηρεάσει ο κορονοϊός και γενικά όλη αυτή η περίοδος επιδημίας που βιώνουμε τον τομέα της σεξουαλικότητας;

Ο ίδιος ο κορονοϊός δεν επηρέασε καθόλου το σεξ. Το lockdown όμως που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μη βλέπουν ο ένας τον άλλο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πριν από το διάταγμα του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε (σ.σ. σχετικά με την επιβολή περιορισμών) δεν υπήρχαν προβλήματα.

- Οι ειδικοί θεώρησαν απαραίτητο να δώσουν ορισμένες γενικές οδηγίες. Είναι όμως μόνο κάποιες συμβουλές και είναι απίθανο να εφαρμοστούν. Μια από αυτές είναι να κάνουμε σεξ με μάσκες. Πως σας φαίνεται αυτή η «συμβουλή»;

Είναι μια ανόητη συμβουλή και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, ειδικά επειδή η εισαγωγή του «νέου στοιχείου» θα επηρεάσει τη σχέση του ζευγαριού και θα είναι αντίθετη με την έννοια της σεξουαλικής ή συναισθηματικής επαφής. Αυτή η συμβουλή εκτός του ότι είναι ανέφικτη, δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Μελετάμε τον κορονοϊό για λιγότερο από έναν χρόνο, σήμερα γνωρίζουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν είναι αρκετά.

- Ποια είναι η σημασία των φιλιών στις σεξουαλικές σχέσεις;

Είναι η βάση τους. Η σεξουαλική επαφή χωρίς φιλιά είναι αδιανόητη. Κάποιοι ιολόγοι είχαν προτείνει να μην κάνουμε σεξ και να μη φιλιόμαστε. Αυτά είναι παράλογα μέτρα. Η ερωτική επαφή αποτελεί μόνο μια μηχανική διαδικασία; Με την ίδια λογική κάποιος θα μπορούσε να επισκεφτεί έναν ιστότοπο πορνό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Οι ερωτικές σχέσεις βασίζονται στο πάθος και χωρίς αυτό το στοιχείο δεν έχουν νόημα. Επομένως αυτές οι συμβουλές είναι παράλογες.

View this post on Instagram

A post shared by Ogni Mattina TV8 (@ognimattina_tv8) on

- Όπως αναφέρετε, κάποιοι ειδικοί είχαν προτείνει να διακόψουμε τις σεξουαλικές σχέσεις και να περιοριστούμε σε αυτοϊκανοποίηση. Για παράδειγμα, ο Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαλεάτσι στο Μιλάνο, προτείνει ακόμη και τα άτομα που έχουν μόνιμο σύντροφο να μην κάνουν σεξ για να αποφεύγουν την πιθανή μετάδοση του κορονοϊού. Είναι δυνατόν κατά την άποψή σας;

Αυτές οι συμβουλές επικεντρώνονται στους φυσιολογικούς παράγοντες, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ψυχολογικούς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο Κέντρο μας αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ζητάνε ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Δεν πρόκειται μόνο για τις σωματικές ανάγκες.

Ακόμα και στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια επιδημιών, πριν από το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, η ζωή συνεχιζόταν. Φυσικά, είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι πιο ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού, αλλά η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς. Αυτές οι οδηγίες είναι κατανοητές, έχουν σκοπό την προστασία της υγείας, αλλά βάζουν τη ζωή «σε παύση» και το σεξ είναι μία από τις σημαντικές πτυχές της ζωής.

- Μπορεί το σεξ εξ αποστάσεως να είναι μια λύση ή δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλικότητα;

Είναι ένα υποκατάστατο, είναι σαν να προτείνουμε στους ανθρώπους να αγοράζουν φουσκωτές κούκλες για σεξ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, είναι ημίμετρο.

Βέβαια, είναι δυνατόν να κάνει κάποιος σεξ εξ αποστάσεως, δεν ηθικοποιώ τη σφαίρα της σεξουαλικότητας, αλλά όλα αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν μόνο συμπληρωματικά σε μια σχέση, επειδή αργά ή γρήγορα οι πραγματικές συναντήσεις και η σωματική επαφή θα είναι απαραίτητες.

- Σήμερα σχεδόν τα πάντα γίνονται εξ αποστάσεως: Σχολείο, εργασία, μερικές φορές ακόμη και σεξ. Υπάρχει ο κίνδυνος της εικονικής εμπειρίας για τους νεαρούς που προσεγγίζουν για πρώτη φορά το θέμα του σεξ;

Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αλλά υπήρχε ακόμη και πριν από το lockdown, επειδή το διαδίκτυο ήταν το μέσο με το οποίο η νεότερη γενιά ανακάλυπτε τη σεξουαλικότητα. Ωστόσο, επρόκειτο για μια πορνογραφική σεξουαλικότητα βασιζόμενη στο θέαμα.

Στη συνέχεια όμως, αυτό δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στη σεξουαλική συμπεριφορά, δηλαδή στην έκφραση της σεξουαλικότητας, επειδή στον εικονικό κόσμο τα πάντα περιορίζονται σε μηχανικές κινήσεις, ενώ η ψυχολογική πλευρά, δηλαδή τα συναισθήματα, είναι κρυμμένα. Ας θυμηθούμε όμως ότι το βασικό σεξουαλικό όργανο είναι το μυαλό.

- Πόσο υγιές είναι το σεξ σε αυτή την περίοδο του φόβου και του άγχους;

Το σεξ είναι ο ύμνος στη ζωή. Όσο στις δυτικές χώρες ο φόβος του θανάτου εξαπλώνεται παντού εξαιτίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τεχνολογίες μας δεν είναι παντοδύναμες και οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες, τόσο το σεξ γίνεται ο ύμνος στη ζωή.

Παραδοσιακά πάντα στις δύσκολες περιόδους οι άνθρωποι είχαν περισσότερα παιδιά.

Το σεξ είναι η ζωή. Η φύση μας έδωσε το σεξ και την ικανότητα να βιώνουμε την απόλαυση απ' αυτό έτσι ώστε να αυξάνεται ο πληθυσμός των ανθρώπων. Ο κόσμος μας ανήκει στον κόσμο της φύσης, δεν είναι τεχνητός. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε οι πρόγονοί μας κατέβηκαν από τα δέντρα.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1888)
Tags:
πορνογραφία, πορνό, πανδημία, έρωτας, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, σεξ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK