08:16 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
VIRAL
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Σχεδόν 10 εκατομμύρια μινκ θανατώθηκαν στη Δανία, μετά τη διαπίστωση ότι μεταφέρουν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Αλλά ένας ακόμη κίνδυνος παραμονεύει από τα ζωάκια που το έσκασαν από τα εκτροφεία.

Αυτά τα μινκ-φυγάδες ίσως αποτελέσουν μια μόνιμη δεξαμενή μετάδοσης του κορονοϊού, μολύνοντας άλλα ζώα στη Δανία και εν τέλει ξαναφέρνοντας τον ιό και στους ανθρώπους.

Κάθε χρόνο από τις φάρμες εκτροφής αρκετές χιλιάδες μινκ ξεφεύγουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Στεν Μόρτενσεν, ερευνητής της δανικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

«Το ξέρουμε γιατί είναι ένα επεκτατικό είδος, που κάθε χρόνο οι κυνηγοί σκοτώνουν μερικές χιλιάδες άγρια μινκ. Ο πληθυσμός των «φυγάδων» είναι αρκετά σταθερός» πρόσθεσε ο επιστήμονας στον βρετανικό «Guardian».

Σύμφωνα με τον ερευνητή υπάρχει περίπου 5% κίνδυνος αυτά τα μινκ που ξέφυγαν να έχουν κορονοϊό. Είναι μοναχικά ζώα, αλλά μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλα ζώα που τρέφονται με τα μινκ ή από τα κόπρανά τους.

Όπως είναι τα κουνάβια, τα ρακούν, οι σκύλοι και οι γάτες. Επιστήμονες και από άλλες χώρες φαίνεται να ανησυχούν για την εξάπλωση του κορονοϊού από τα μινκ.

Η καθηγήτρια Μάριον Κούπμανς από το πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, ο κορονοϊός θα μπορούσε να συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μεγάλες φάρμες ή να μεταφερθεί από ζώα που έχουν ξεφύγει στα άγρια.

Σύμφωνα με την Κούπμαν, θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μόνιμη απειλή πανδημίας σε ανθρώπους και ζώα.

Ανάλογη ανησυχία έχει και η καθηγήτρια μικροβιολογίας του University College London, Τζοάν Σαντίνι, που ανέφερε πως από τη στιγμή που μολυσμένα με κορονοϊό ζώα όπως τα μινκ βρεθούν στη φύση, «θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η περαιτέρω μετάδοση σε ζώα και μετά ξανά στους ανθρώπους».

Tags:
Δανία, κορονοϊός, μινκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK