21:18 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
VIRAL
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι πονηροί πίθηκοι στον ναό Uluwatu στο Μπαλί είναι πασίγνωστοι για την μπαγαποντιά τους και είναι ο φόβος και ο τρόμος των τουριστών που επισκέπτονται το αρχαίο μνημείο.

Κυκλοφορούν ελεύθεροι στον αρχαίο ναό και συχνά καταληστεύουν ανυποψίαστους τουρίστες, ζητώντας τροφή ως αντάλλαγμα για τα κλεμμένα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lethbridge στον Καναδά, οι μακάκοι έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται την αξία των αντικειμένων που αρπάζουν και αναλόγως να ζητούν αντίστοιχα λύτρα.

Τα πονηρά πιθηκάκια στοχεύουν ηλεκτρονικές συσκευές και γυαλιά ηλίου και γενικά αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας, παρά ευτελή αντικείμενα για τα οποία οι τουρίστες το πιθανότερο είναι να αδιαφορήσουν, σύμφωνα με τον Δρ Ζαν Μπαπτίστ Λεκά, καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Lethbridge κι έναν από τους επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.

Κινητά, πορτοφόλια και γυαλιά είναι μεταξύ της λείας των μαϊμούδων. «Αυτά τα μαϊμουδάκια έχουν γίνει ειδικοί στο να τα αρπάζουν από αφηρημένους τουρίστες, που δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις του προσωπικού του ναού να έχουν τον νου τους στα πολύτιμα αντικείμενά τους και να τα φυλούν πάντα μέσα σε κλειστές τσάντες» λέει ο καθηγητής, σύμφωνα με τον «Guardian».

Μετά την κλοπή επακολουθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κλεφτο-πίθηκο και τον τουρίστα, με τη μεσολάβηση κάποιου από τον ναό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη σε διάρκεια διαπραγμάτευση διήρκησε περίπου 17 λεπτά, όπως περιγράφεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Philosophical Transactions of the Royal Society».

Για τα χαμηλότερης αξίας πράγματα, οι μαϊμούδες ήταν πρόθυμες να επιστρέψουν τα κλεμμένα με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πίθηκοι μαθαίνουν αυτού του είδους οι συμπεριφορές στη νεανική τους ηλικία από τους μεγαλύτερους μακάκους.

Η κλοπή και το «παζάρι» που έπεται για την επιστροφή της λείας είναι μια έκφραση πολιτιστικής νοημοσύνης εκ μέρους των πιθήκων, αναφέρει ο Λεκά.

«Αυτές οι συμπεριφορές διδάσκονται και μεταδίδονται διαμέσου των γενεών, για τουλάχιστον 30 χρόνια σ’ αυτόν τον πληθυσμό μαϊμούδων» τονίζει ο επιστήμονας.

Tags:
Μπαλί, πίθηκοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK