01:36 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
VIRAL
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Άμλετ και η Ομελέτα -δύο γουρούνια ράτσας Γιορκσάιρ- και η Έμπονι και ο Άιβορι -δυο μίνι γουρουνάκια ράτσας Πανεπίντο- είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του είδους τους.

Όχι για τη νοστιμιά τους, αλλά γιατί αποτέλεσαν το επίκεντρο μιας μελέτης που εξέτασε εάν τα γουρούνια είναι σε θέση να μάθουν να παίζουν ένα video game και οι ικανότητες που επέδειξαν εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες.

Οι επιστήμονες Κάντις Κρόνεϊ και Σάρα Μπόισεν συνέγραψαν μια μελέτη στα συγκεκριμένα γουρουνάκια που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Psychology κι εξετάζει τις γνωστικές διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, η μνήμη, η προσοχή και τα νοήματα, στα ζώα φάρμας.

Στην αρχή οι επιστήμονες δίδαξαν τα γουρούνια να χρησιμοποιούν joystick με τις μουσούδες τους.

Στη συνέχεια τους έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν τον μοχλό για να παίξουν ένα video game σε μια οθόνη μπροστά τους.

«Κάθε γουρούνι εκτελούσε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα συνέβαινε εάν έπαιζε στην τύχη, κάτι που δείχνει ότι το ζώο καταλάβαινε ότι η κίνηση του joystick συνδεόταν με τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή» σχολίασαν οι επιστήμονες.

Τα γουρούνια κάθε φορά που έπαιζαν καλά ανταμείβονταν με τροφή, ενώ αντιδρούσαν και στη λεκτική ενθάρρυνση από τους ερευνητές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιδόσεις των γουρουνιών στο παιχνίδι που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να εξετάσει τις νοητικές ικανότητες πρωτευόντων θηλαστικών όπως οι χιμπαντζήδες ήταν λιγάκι υποδεέστερες, αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται πως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το video game είχε φτιαχτεί για ζώα με μακρινή όραση και μεγαλύτερη οξύτητα.

Οι επιστήμονες τώρα εξετάζουν την επέκταση της έρευνας με τη χρήση οθόνης touch screen για το κατά πόσο είναι δυνατή να επιτευχθεί η επικοινωνία με τα γουρούνια μέσω υπολογιστών με σύμβολα. 

Δείτε το βίντεο:

Tags:
video game, γουρούνια, γουρούνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK