17:59 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
VIRAL
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Άγιος Βαλεντίνος εν μέσω πανδημίας αναμένεται να είναι διαφορετικός αλλά αυτό δεν σταματά τα ζευγάρια να περάσουν μια ρομαντική ημέρα.

Η 14η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στους ερωτευμένους. Τα ζευγάρια έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν αυτή την ημέρα λίγο πιο έντονα είτε με δώρα, είτε με ένα ωραίο γεύμα ή απλά εκφράζοντας όπως μπορούν την την τρυφερότητα τους.

Ο Άγιος Βαλεντίνος, που γιορτάζει σήμερα, θεωρείται προστάτης των ερωτευμένων και τιμάται την 14η Φεβρουαρίου από την Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική και Λουθηρανική Εκκλησία, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του οσιομάρτυρα στις 27 Οκτωβρίου.

Γιατί ο Άγιος Βαλεντίνος έχει συνδεθεί με τους ερωτευμένους

Ο Sanctus Valentinus, όπως είναι το λατινικό του όνομα, είναι επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης.

Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και στη διάρκεια του βίου του, ήταν Ιερέας στη Ρώμη και έγινε γνωστός επειδή προσέφερε βοήθεια στους Χριστιανούς που έπεφταν θύματα διώξεων.

Μάλιστα, για αυτή του τη δράση φυλακίστηκε, βασανίστηκε και μαρτύρησε στα χέρια των ειδωλολάτρεων της Ρώμης.

Την σορό του έριξαν στις 14 Φεβρουαρίου του 269 σε νεκροταφείο και την περισυνέλλεξαν λίγες ημέρες αργότερα οι μαθητές του.

Τα οστά του διατηρήθηκαν στις Κατακόμβες του Σαν Βαλεντίνο, στη Ρώμη ενώ το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική εκκλησία του «Σάντα Μαρία Κοσμεντίν» της Ρώμης.

Στη διάρκεια του 5ου αιώνα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε να τιμάται ως ο εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων, με το όνομα Βαλεντίνος.

Η συσχέτιση με τους ερωτευμένους έγινε τον 14ο αιώνα από τον Άγγλο συγγραφέα Τζέφρι Τσόσερ, την εποχή της ακμής της κουλτούρας του Ιππότη και του ιπποτικού έρωτα.

Με τον καιρό η ημέρα της 14ης Φεβρουαρίου άρχισε να ταυτίζεται με την αγνή αγάπη και τον ανιδιοτελή έρωτα, φτάνοντας ως τις μέρες μας οπότε και γιορτάζεται από τους ερωτευμένους.

Tags:
ζευγάρι, έρωτας, γιορτή, Αγίου Βαλεντίνου, Άγιος Βαλεντίνος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK