12:31 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
VIRAL
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Κάτοικοι στο Φαραγκούτ του Τενεσί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν είδαν ένα ελάφι να περπατά καμαρωτά μέσα στην πόλη. Όταν πλησίασαν, ανακάλυψαν ότι το ζώο είχε τρίχες να φυτρώνουν από τα μάτια του.

Οι μπερδεμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να πιάσουν το τολμηρό ελάφι και τότε σιγουρεύτηκαν ότι μέσα στα μάτια του είχε δίσκους δέρματος που ήταν καλυμμένοι με τρίχες.

Όπως αποδείχτηκε, το ελάφι έπασχε από μια πολύ σπάνια πάθηση που καλείται δερμοειδή του κερατοειδούς και έχει παρατηρηθεί μόλις σε ακόμη ένα ελάφι και πάλι στην αμερικανική πολιτεία του Τενεσί.

Η πάθηση είναι αποτέλεσμα καλοήθους όγκου, αποτελούμενου από ιστούς που κανονικά καλύπτουν άλλα μέρη του σώματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ιστοί είχαν τριχοφόρους θύλακες που αναπτύσσονται στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού του ελαφιού.

«Το ελάφι, πιθανότατα, να μπορούσε να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα, αλλά αμφιβάλλω εάν μπορούσε να δει πού πηγαίνει» σχολίασε ο Στέρλινγκ Ντάνιελς, βιολόγος άγριας ζωής στην υπηρεσία άγριας ζωής του Τενεσί.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το τριχωτό «μπάλωμα» ξεκίνησε να αναπτύσσεται στα μάτια του ελαφιού ενώ αυτό ακόμα ήταν έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν δερμοειδή του κερατοειδούς στα μάτια τους, αν και η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά σπάνια. 

Ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις σκυλιών και γατιών που ανέπτυξαν τριχοφυΐα στα μάτια.

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, χωρίς ωστόσο να οδηγεί σε ακραία προβλήματα όρασης.

Τα δερμοειδή μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά, αν και μια τέτοια αντιμετώπιση δεν φαίνεται να βελτιώνει την όραση του πάσχοντος.

Δείτε τη φωτογραφία:

Tags:
μάτια, τρίχες, ελάφι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK