18:41 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ψηφίστηκε από την Βουλή με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στην προστασία πρώτης κατοικίας και κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Η προστασία της πρώτης κατοικίας, που δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, οπότε ισχύει η προθεσμία και αφορά τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.
  • Η αύξηση του συνολικού ποσού επιδόματος θέρμανσης από 68 εκατ. σε 78 εκατ. ευρώ
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής
  • Η κατάργηση του μεταβατικού μέτρου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
  • Ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πρωοφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας του Ελληνικού περιέρχονται στον ειδικό φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων χώρων.
  • Η μείωση των τιμών των φαρμάκων έως και 7% και πάγωμα των αυξήσεων, με την κατάργηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για αυξήσεις 10% στα φάρμακα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της προτεινόμενης νομοθεσίας. 

Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας, Βασίλη Κικίλια, με αφορμή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ, τονίζοντας πως:

«Το επιτελικό κράτος ταυτίζεται πλέον με τον έλεγχο του κράτους και την απαξίωση των θεσμών και μάλιστα με την κατάργηση ή με την αλλοίωση θεσμών που δεν ελέγχονται, όπως θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία να ελέγχονται».
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, στην ΠΝΠ για τη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, «υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αντισυνταγματικά, δημοκρατικά και πολιτικά. Επιλέξατε να φτιάξετε ένα αφήγημα σκανδαλολογίας, διαπόμπευσης και συκοφαντίας, προκειμένου δηλαδή να αιτιολογήσετε γιατί ερχόσασταν μετά από τόσες δεκαετίες να αλλάξετε το καθεστώς του ΚΕΘΕΑ και να το ελέγξετε. Επιλέξατε τη γραμμή απαξίωσης, μέσω της διαχείρισης όσον αφορά τους ελέγχους. Στην ουσία υπονομεύετε έναν κρίσιμο κρίκο σε μία ολόκληρη αλυσίδα που είναι απαραίτητο να λειτουργεί, και επιπλέον δημιουργείτε τεράστια προβλήματα».

Αναφορικά με την ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝ.ΑΛ. για επαναφορά του νόμου Κατσέλη, κάνοντας λόγο για θετική ρύθμιση και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να τη λάβουν υπόψη τους. 

Τέλος, χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα της απόδοσης των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού στην αυτοδιοίκηση, ενώ θετική δήλωσε στην ΠΝΠ για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και να αναφορά και τους εργαζόμενους.

Στην συνέχεια, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρθηκε στις πρακτικές «κακής νομοθέτησης» που συναντώνται και σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως επισήμανε δεν έχει καν «αρχή» επί της οποίας να μπορεί να ψηφιστεί. 

Μιλώντας για το ΚΕΘΕΑ, ανέδειξε την κάθετη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, σημειώνοντας πως δεν υφίσταται κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση ούτε πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και πως θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η συμμετοχή των εργαζομένων και θεραπευομένων σε αυτό το σχήμα, ώστε να γίνει διάλογος για το νέο μοντέλο διοίκησης. 

Επίσης, επισήμανε την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής που επαναφέρει την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πνεύμα των διατάξεων του νόμου Κατσέλη και λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς τον κίνδυνο απώλειας της κύριας κατοικίας τους.

Για την Thomas Cook, ο βουλευτής σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα ούτε των επιχειρήσεων, αλλά ούτε και των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας πως πρόκειται για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη φυσιογνωμία και λειτουργία του Κέντρου.

«Είναι έκφραση αυταρχισμού η παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός οργανισμού με τεράστιο κοινωνικό έργο. Απαιτούμε από τη κυβέρνηση της Ν.Δ. να την αποσύρει», ανέφερε και έπειτα πρόσθεσε πως: «Το ΚΚΕ όχι μόνο θα προασπίσει και θα διαφυλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ αλλά και θα ενισχύσει τη δράση του και καλούμε εργαζόμενους, θεραπευόμενους και οικογένειες τους αλλά και όλη την κοινωνία να δώσει μάχη και μετά τη ΠΝΠ για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ».

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και την αυτονομία του Οργανισμού, αυξάνει την δημόσια χρηματοδότησή του και προχωρεί στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά.

Tags:
κατοικία, πρώτη κατοικία, αξιωματική αντιπολίτευση, αντιπολίτευση, Κυβέρνηση, ψηφοφορία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK