11:38 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (155)
0 10
Βρείτε μας

Αντιπαράθεσης συνέχεια στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά τους χειρισμούς του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Σε νέο πεδίο διαξιφισμών εξελίσσεται ο τρόπος εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, η κλήτευση των οποίων αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Μέλη της προανακριτικής επιτροπής, τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι θεωρούν δεδομένο πως η εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει με τον τρόπο που εξετάστηκαν και από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Όπως πρόσθεσαν, θεωρείται βέβαια η φυσική παρουσία των δύο προστατευόμενων μαρτύρων διότι «στην έκθεση εξέτασής τους από τους αντεισαγγελείς αναφέρεται ότι εξετάστηκαν ενώπιον τους και δεν περιγράφεται ότι είχαν καλύψει τα χαρακτηριστικά τους».

Κατά τα ίδια μέλη της επιτροπής, με βάση το Σύνταγμα, οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή έχουν όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα, ενώ η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων προσδιορίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα σε τόπο που θα υποδείξει η εισαγγελία.

Σύμφωνα με τα ίδια μέλη της επιτροπής, η φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να δείξει «αν και σε τι πιέζεται ένας μάρτυρας».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η εισαγγελία υποδείξει διαφορετικό τρόπο εξέτασης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «εμείς δεν θέλουμε όμως τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που έγινε κατά την εξέτασή τους από τους αντεισαγγελείς».

Λάππας: Εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με κάλυψη των χαρακτηριστικών τους

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς να έχουν καλυφθεί τα χαρακτηριστικά τους.

Όπως υπογράμμισε, η πρόβλεψη του νόμου είναι ρητή, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «η απόφαση της επιτροπής για να εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει το νόημα είτε ότι θα εξεταστούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντα με την προστασία τους, δηλαδή ως “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, προστατευόμενοι και στο πρόσωπο και για όποιο άλλο στοιχείο του σώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αφήσουμε τη Ν.Δ. να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα

Από την πλευρά τους, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατήγγειλαν προσπάθεια εκβιασμού και εκφοβισμού των προστατευομένων μαρτύρων, προειδοποιώντας πως «όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της επιτραπεί».

«Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες», επεσήμαναν.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τον τρόπο εξέτασης προστατευόμενων μαρτύρων.

«Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου» συμπλήρωσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαγγελόπουλος: Ψευδή όσα κατέθεσε Τσατάνη στην προανακριτική

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (155)
Tags:
ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Βουλή, Novartis, μάρτυρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK