07:58 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (120)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι βουλευτές θα ενημερώσουν τον εισαγγελέα για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και για τη στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Να κρίνει το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα ζητήσει αντιπροσωπεία της Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι βουλευτές θα ενημερώσουν τον εισαγγελέα για όλες τις εξελίξεις καθώς και για τη στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει η ειδική επιτροπή, ιδίως για τη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας.

Η επιστολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της επιστολής του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, προς την Υπηρεσία της Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, που παραπέμπει στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής», αναφέρει.

Παράλληλα, ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της ΚΥΑ για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η ΚΥΑ ορίζει:

«Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της εφαρμόζεται ιδίως: α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του. γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασής του των πραγματικών στοιχείων του και αντ' αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».

Πιθανό να προστεθεί μάρτυρας

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να προστεθεί στον κατάλογο των μαρτύρων ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας το 2013, που σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», έχει καταθέσει στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ότι την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Γεωργιάδης η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν με εντολή του.

Θάνος Πλεύρης κατά εισαγγελέως Διαφθοράς

Επικριτικός απέναντι στη στάση που τηρεί η εισαγγελέας Διαφθοράς εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αναφέροντας ότι δεν σέβεται την Επιτροπή της Βουλής και δεν αποστέλλει τα έγγραφα που ζητώνται.

Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες σημειώνει ότι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα ζήτησαν η εξέταση να γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πλεύρης εισηγήθηκε στην επιτροπή το ακόλουθο σχέδιο απόφασης, το οποίο ψηφίστηκε και από το Κίνημα Αλλαγής:
  • Να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις της επιτροπής για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν, όπως κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
  • Να απευθυνθεί η επιτροπή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων.
  • Να γνωστοποιηθούν στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα της επιτροπής για την αποστολή κρίσιμων εγγράφων.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξέταση με βάση την ΚΥΑ

Την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων όπως ορίζει το έγγραφο Μπρακουμάτσου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λάππας εξειδίκευσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Εμείς προτείνουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό. Να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

«Αφού δεν πετύχατε στο plan Α, δηλαδή δεν καταφέρατε να αφαιρέσετε τον φάκελο του σκανδάλου από την εισαγγελέα Τουλουπάκη, μετά τη συντριβή σας από την Ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρείτε το plan B. Επιχειρείτε να εξοντώσετε τους προστατευόμενους μάρτυρες», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

«Διαπράττετε αυτές τις πρωτοφανείς θεσμικές δολιότητες με έναν και μοναδικό σκοπό: Να αποσοβήσετε ενδεχόμενη δίωξη κατά Άδωνι Γεωργιάδη που θα συνεπάγεται κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη» πρόσθεσε.

Κίνημα Αλλαγής: Ποιος αρνείται να λάμψει η αλήθεια;

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος», επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτήν την υπόθεση, πρέπει να καταθέσουν, όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα. Υπάρχει προηγούμενο διότι οι μάρτυρες εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη» συνεχίζει.

Θέτει μάλιστα θέμα για την Εισαγγελία Διαφθοράς κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στη διαβίβαση εγγράφων.

ΚΚΕ: Προσχηματικές μεθοδεύσεις

Επίθεση κατά των υπόλοιπων κομμάτων εξαπολύει το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για προσχηματικές μεθοδεύσεις, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε άρση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών, επιβεβαίωσαν αυτό που λέει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Ό,τι δηλαδή, υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ούτε καν τυπική, απ' ότι φαίνεται, εξέταση αυτών των προστατευομένων μαρτύρων. Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας, την οποία είχαμε προαναγγείλει. Να αρθεί, δηλαδή, το καθεστώς προστασίας, ούτως ώστε η επιτροπή να τους εξετάσει», υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Συνέχισε ότι προσθέτοντας ότι «διατηρούν τις μάσκες, και λόγω καρναβαλιού, στους προστατευόμενους μάρτυρες. Έπεσαν, όμως, οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων, αφού έχουμε μία συμπαιγνία. Δεν θέλει ούτε η ΝΔ ούτε το Κίνημα Αλλαγής να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Θέλουν απλά και μόνο να καλλιεργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις, ο καθένας για το δικό του συμφέρον, διότι τους βολεύει αυτή η κατάσταση».

Την πρόταση του ΚΚΕ για άρση του καθεστώτος προστασίας στηρίζει η Ελληνική Λύση.

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (120)
Tags:
ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Ελένη Τουλουπάκη, Εισαγγελία Διαφθοράς, εισαγγελέας, Βουλή, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK