ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1716)
0 20
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία κορονοϊού από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως ο Απρίλιος μπορεί να φανεί κρίσιμος για το μέλλον.

Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως αυτός που συνέβη στην Ουγγαρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε στον κορονοϊό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις», καθώς όπως είπε, τα καταστήματα και τα σχολεία έκλεισαν νωρίς. 

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κινήθηκε με τόλμη και διορατικότητα, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής, φαίνεται η χώρα να αποφεύγει τη δραματική πορεία που έχει πάρει η επέκταση του κορονοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία. Όπως είπε, όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας»

Τόνισε, δε, πως κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες και σημείωσε πως δεν του αρέσει να κουνάει το δάχτυλο, αλλά είναι οπαδός της πειθούς. Επεσήμανε, επιπλέον, πως «το Πάσχα της αγάπης πρέπει φέτος να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής» και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουν μέρος της λύσης.

Προειδοποίησε, εξάλλου – αναφερόμενος στα μέτρα - πως «έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας», σημειώνοντας ωστόσο πως «στο χέρι όλων μας είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε». «Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι για να είναι ελεύθεροι», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει κόστος για την οικονομία, ενώ επεσήμανε πως στην πλειονότητά της η κοινωνία στήριξε τα μέτρα.

«Στόχος να κερδίσουμε χρόνο»

«Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε και επανέλαβε πως «στόχος είναι να κερδίσουμε χρόνο», εξηγώντας ότι σε αυτήν την περίοδο, αυξήθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις ΜΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο επεσήμανε πως ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί κρίσιμος και προειδοποίησε πως «αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Όπως είπε, η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση, ενώ στάθηκε στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα τη στιγμή που πολλές χώρες διεκδικούν το υλικό αυτό. Ανέφερε επιπλέον ότι εξασφαλίζεται καθημερινά προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό και τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ευχαρίστησε φορείς και ιδρύματα για τις δωρεές τους, ζητώντας να βρεθούν και άλλοι μιμητές.

«Κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης, σημειώνοντας πως κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Παρατήρησε εξάλλου πως άλλες χώρες, όπως η Δανία, επέλεξαν οι ενισχύσεις να είναι ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα επέλεξε οριζόντια μέτρα, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν κόστος, ωστόσο εξήγησε ότι εξασφαλίστηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ στάθηκε και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προανήγγειλε εξάλλου πως θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ, ενώ διαβεβαίωσε πως κανείς δεν θα χάσει το δώρο Πάσχα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ακούει τις παρατηρήσεις του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ωστόσο τόνισε πως δεν θα ανεχθεί προειδοποιήσεις του τύπου «θα λογαριαστούμε». «Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους», συμπλήρωσε.

«Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο» πρόσθεσε. Έκανε, δε, λόγο για κάποιους που έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία, τονίζοντας πως αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε – αναφερόμενος στο gov.gr και τις άυλες συνταγογραφήσεις - πως «τα όπλα που σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή δεν θα σιγήσουν αύριο» και τόνισε πως το σύστημα υγείας προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1716)
Tags:
Μέτρα, πανδημία, COVID-19, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλή, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK