20:11 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ15.

Με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. 

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η Βουλή «κυρώνει, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, μια ιστορική συμφωνία, από τις πιο σημαντικές, η οποία συμπληρώνει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας την ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας».

Αναγνώρισε επίσης τη θετική συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη».

Απαντώντας στις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα του έργου, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, ωστόσο τόνισε ότι η κατασκευή και λειτουργία του δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου.

«Πράγματι, τεχνικά υπάρχουν δυσκολίες, αλλά υπάρχει και το φυσικό αέριο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, και κυρίως ότι αναμένεται να υπάρξουν πολύ περισσότερα αποθέματα κοιτασμάτων. Δεν υποτιμώ τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα» σημείωσε.

Απαντώντας σχετικά με τη στάση της Ιταλίας, ο κ. Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε ότι συν-διαπραγματεύτηκε για τη Συμφωνία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύντομα θα απαντήσει θετικά, έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι στον σχεδιασμό του έργου δεν αποκλείεται η συμμετοχή άλλων χωρών.

Μήνυμα σε Ερντογάν

«Η Συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις μας με Κύπρο και Ισραήλ» επισήμανε ο υπουργός. 

«Δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα και στον Ερντογάν που αμφισβήτησε ευθέως την κατασκευή του αγωγού. Είναι ένα μήνυμα από τις τρεις χώρες που συνεργάζονται, ότι προχωρούμε μπροστά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ειρήνης. Και καλό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητά της και να συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στον σύγχρονο 21ο αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο άρθρο 10 αναφέρεται η προστασία του αγωγού τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του. Δεν είναι αγωγός που έχει σχεδιαστεί επί χάρτου και οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Έντονη αντίδραση για εξορύξεις

Έντονη ήταν η αντίδρασή του στην κριτική για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κάποιοι δεν θέλουν το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Κάποιοι δεν θέλουν ούτε τις ΑΠΕ, γιατί δήθεν καταστρέφεται το περιβάλλον. Ορισμένοι από εσάς θέλετε μόνο κεριά. Θέλετε να εγκαταλείψουμε τα πάντα και να μοιράζω κεριά όπως στην Ανάσταση, για οικονομία».
Tags:
East Med, Ολομέλεια, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK