00:29 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ., το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εγκρίθηκε επί της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους της Ν.Δ.. Επιφυλάξεις για τη συζήτηση στην Ολομέλεια διατύπωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Κατά τάχθηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜέΡΑ25.

Ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Α' Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, δήλωσε κατά την ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή:

«Για πολλοστή φορά επανέρχεται διάταξη που αφορά στην παραγραφή ποινών και την υφ' όρων παύση ποινικής δίωξης για την ελαφρά εγκληματικότητα. Και μόνο το γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε τρία με τέσσερα χρόνια, αποδεικνύει το ατελέσφορο του μέτρου. Στην πράξη, εγκλήματα αυτής της κατηγορίας τιμωρούνται μόνο για όσους παραπέμπονται με την αυτόφωρη διαδικασία».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ανέφερε: 

«Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τις υφ' όρων απολύσεις, για να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να μπει σε μια κανονικότητα, να μπορέσει να λειτουργήσει το ποινικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και να μη χρειάζονται με έναν νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων να αφήνουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, που έχει την απαίτηση της ποινικής δίωξης, να είναι χωρίς προστασία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε:

«Υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη ρύθμιση; Ναι. Και, κατά τη δική μου άποψη, κανονικά δεν θα έπρεπε να ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε μια τέτοια ρύθμιση. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Γίνεται για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών και, βεβαίως, ελάττωσης ενός τεράστιου όγκου στο χώρο της δικαιοσύνης. Γι' αυτό γίνεται. Με ρωτάτε αν είναι σωστό; Προφανώς, κανείς δεν θα απαντήσει ότι είναι σωστό. Γίνεται από το 1980; Ναι, γίνεται από το 1980. Σήμερα, είμαστε αναγκασμένοι ακόμη περισσότερο να το κάνουμε, διότι αυτή η περίοδος του κορονοϊού, με τη μη πραγματική λειτουργία των δικαστηρίων, για δύο και πλέον μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι, έχει δημιουργήσει άλλου είδους δεδομένα. Και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και στο πλαίσιο αυτό, αναγκαζόμαστε να φέρουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Καλαματιανός, υπογράμμισε μεταξύ άλλων το εξής:

«Δεν έχει προβλεφθεί καμία εξαίρεση για την παραγραφή των ποινών. Η χθεσινή αναφορά σας σε συναδέλφους «άσχετους» και η προτροπή σας για σοβαρές προτάσεις με ειρωνικό τρόπο, είναι απαξιωτικές και δείγμα αλαζονείας που δεν σας χαρακτηρίζει».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να «πάρει πίσω τους χθεσινούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του σε βάρος βουλευτών».

Η Μαρία Κομνηνάκα, εκ μέρους της ΚΚΕ, στάθηκε στις διατάξεις για τη νομική βοήθεια, λέγοντας:

«Η νομική βοήθεια, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της αυξανόμενης ένδειας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, είναι ανάγκη αφενός να διευρυνθεί με την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των πολιτών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή και αφετέρου, βέβαια, θεωρούμε απαραίτητο να αναβαθμίζεται αυτή ποιοτικά όσο αυτό είναι δυνατόν. Επιπλέον, οι δικηγόροι που συμμετέχουν σε αυτή, θα πρέπει να αμείβονται έγκαιρα, αμέσως μετά τη διενέργεια της δικαστικής πράξης και όχι με την καθυστέρηση μηνών ή και ετών, γιατί δεν είναι μήνες, είναι έτη που καθυστερούν, όπως απαράδεκτα συμβαίνει σήμερα στην πράξη».

Επίσης, εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», Κωνσταντίνος Χήτας, είπε ότι «η μαζική παραγραφή εγκλημάτων και το να χαρίζουμε ποινές, μας πάει πίσω σαν χώρα και δεν συνάδει με την έννοια του κράτους δικαίου».

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει «ποια είναι η αναγκαιότητα όταν αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά, η επίδοση των εγγράφων να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους επιμελητές και πως εξασφαλίζεται ότι θα γίνεται γνωστοποίηση».

Tags:
Βουλή, Πολυνομοσχέδιο, Υπουργείο Δικαιοσύνης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK