02:34 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύγκρουση για τα ανοιχτά σχολεία και την τηλεκπαίδευση είχαν στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως και ο Νίκος Φίλης. Διαρροή δεδομένων κατήγγειλε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετωπική σύγκρουση για την τηλεκπαίδευση και τις κάμερες στα σχολεία είχαν στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τον προκάτοχό της του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη.

Ο κ. Φίλης κατήγγειλε μάλιστα διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών από την πλατφόρμα των ψηφιακών αιθουσών. Όπως είπε, ο πρώην υπουργός το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει 1,5 εκατομμύριο μαθητές ανοχύρωτους απέναντι σε χάκερ, ενώ κατέθεσε USB stick.

«Μπήκαμε στο Google και αναζητήσαμε "στατιστικά σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Αυτή η έρευνα μάς έστειλε στο αρχείο από το οποίο προκύπτει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών κατά συνέπεια και αφορά στατιστικά στοιχεία σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. 2024 εγγραφές εκατοντάδων εκπαιδευτικών με στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμός μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία και προσωπικές σημειώσεις ή παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών. Υπάρχει διαρροή προσωπικών. Καταθέτω στο προεδρείο τα στοιχεία. Ή δεν το ξέρετε, που είναι πρόβλημα, ή το αποκρύπτετε, που είναι έγκλημα» ανέφερε ο Νίκος Φίλης, όπως μετέδωσε το skai.gr.

Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα ερευνήσει τη συγκεκριμένη καταγγελία, καθώς και ότι το υπουργείο έχει μεριμνήσει για όλες τις δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Αναφέρατε ένα στοιχείο, θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον. Οτιδήποτε υπάρχει και αφορά στη λειτουργία και στην διάπραξη αδικημάτων στο σχολικό περιβάλλον, είτε διά ζώσης είτε μη, υπάρχει ενημέρωση του υπουργείου. Θα εξετάσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που λέτε, δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που καταθέτετε» τόνισε η κα Κεραμέως.

Έρευνα του υπουργείου Παιδείας για την καταγγελία περί διαρροής δεδομένων

Έρευνα για τις καταγγελίες του κ. Φίλη φέρεται να πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Το υπουργείο δεν αποκλείεται να προχωρήσει και επίσημα σε διάψευση των καταγγελιών καθώς φέρεται να διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για στοιχεία που ανέβασαν στην πλατφόρμα από μόνοι τους εκπαιδευτικοί στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύγκρουση Κεραμέως - Φίλη για το άνοιγμα των σχολείων

Πέραν της καταγγελίας, σφοδρή σύγκρουση για την εκπαίδευση και το άνοιγμα των σχολείων είχαν οι δύο πολιτικοί.

«Είστε η δύναμη της άρνησης. Θέλετε τους μαθητές στο σκοτάδι. Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος της κρίσης. Θέλετε να μην ανοίξουν τα σχολεία λες και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τους ειδικούς και την ίδια ώρα ζητάτε να καταργηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πλήρης άρνηση. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ότι εμείς βρίσκουμε λύση σε κάθε πρόβλημα, ενώ εσείς βρίσκετε πρόβλημα σε κάθε λύση» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως.

Ο Νίκος Φίλης ισχυρίστηκε, από την πλευρά του, ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε βεβιασμένο το άνοιγμα των σχολείων στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού.

«Τα ανοιχτά σχολεία είναι άδεια. Στο γυμνάσιο το 60% δεν πηγαίνει στο σχολείο» τόνισε ο κ. Φίλης.
Tags:
εκπαίδευση, σχολεία, κλειστά σχολεία, Νίκος Φίλης, Νίκη Κεραμέως
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK