17:31 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύσσωμη η ελληνική πολιτική σκηνή, καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, που έδωσε το «πράσινο φως» για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου.

Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Σε καταδίκη της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρει πως η πράξη αυτή επηρεάζει τόσο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

«Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ζητά την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και αναδεικνύει το καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

«H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας- ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό- αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά: Oι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να αντιδράσουν με μέτρα και κυρώσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε πως: «οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία».

«Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της UNESCO, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», τονίζει η κ. Γεννηματά.

«Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Βελόπουλος: Ανένδοτος αγώνας ενάντια στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία

«Απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία κατά του αιώνιου συμβόλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, του Ιερού Ναού της Αγ. Σοφίας, και στη μετατροπή της σε τζαμί η Ελληνική Λύση καλεί άπαντες σε ανένδοτο αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κάθε Έλληνας πρέπει υπό όρους αρραγούς ενότητας να αντιδράσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες, ως προπομπός, κάτι που ως Ελληνική Λύση εδώ και καιρό έχουμε προτείνει εντός του Κοινοβουλίου» με:
  • Άμεσο κλείσιμο των συνόρων για όλα τα τουρκικά προϊόντα και τη διέλευση αυτών
  • Καθολικό εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Τη μετατροπή του δήθεν σπιτιού του Κεμάλ σε «Μουσείο Tιμής και Mνήμης των Θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας»
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση προτείνεται η «η μετατροπή του δήθεν σπιτιού του Κεμάλ, που ουδέποτε υπήρξε σπίτι του σφαγέα, σε Mουσείο Tιμής και Mνήμης των Θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας ως αντίποινα για την προκλητική απόφαση για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, που σεβάστηκε ακόμα και ο "πατέρας" της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ».

«Οποιαδήποτε ολιγωρία η ατολμία θα παραμείνει στίγμα και όνειδος στις επόμενες γενιές Ελλήνων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σακελλαροπούλου: Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας

Για απόφαση που προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Η δήλωση της ΠτΔ έχει ως εξής: «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ αντέδρασαν στη σημερινή απόφαση του τουρκικού ΣτΕ που έδωσε το «πράσινο φως» στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και απαράδεκτη απόφαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κατρούγκαλου, χαρακτήρισε ως προκλητική και απαράδεκτη τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τους Έλληνες και τον συμβολισμό της για τους απανταχού χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει τον διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Επίσης, τονίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και πως ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της ΝΔ, κινητοποιώντας έστω και τώρα διεθνή κοινότητα και καλώντας τη γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία.

ΚΚΕ: Στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας

Το ΚΚΕ καταδικάζει το διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

«Απ’ αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπτεται απ’ τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

ΚΙΝΑΛ: Να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα

Από πλευράς του, το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά ώστε η Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε τζαμί.

«Ο ΟΗΕ και η Unesco, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρησή της» αναφέρει ανακοίνωση τού γραφείου Τύπου του κόμματος.

«Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο. Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους χριστιανούς κάθε δόγματος» τονίζει και προσθέτει ότι «περιφρονεί την πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα "μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»" της UNESCO για το οποίο η Τουρκία έχει νομικές και άλλες δεσμεύσεις για την προστασία της ταυτότητας και ιστορικότητάς του».
Tags:
Κυριάκος Βελόπουλος, Ελληνική Λύση, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ΠΤΔ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσευχή, μουσουλμάνος, Μουσουλμάνοι, μουσουλμάνες, τζαμί, μουσουλμανικό τέμενος, τέμενος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Τουρκία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK